babák

2020.06.05. 11:55

Kelengyecsomaggal támogatja a nógrádi kismamákat Novák Katalin

Tavaly óta a kormány 15 ezer forint értékű kelengyecsomagok biztosításával tette könnyebbé 1500 babát vállaló család életét az ózdi, a bátonyterenyei és a salgótarjáni járásokban, amelynek tartalma a gyermeknevelés kezdeti időszakában nyújt segítséget. Az utolsó pakkokat pénteken a Szent Lázár Megyei Kórházban adták át az érintetteknek, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár jelenlétében.

P. K.

Salgótarján, Szent Lázár Megyei Kórház. 1500 Kelengye csomagokat adományozott a kormány az Ózd-Bátonyterenye-Salgótarján járás kisgyermekes családjainak.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban tartott sajtótájékoztatón beszélt a kelengyecsomag-program jelentőségéről. Elmondta: az ország három hátrányos helyzetű – az ózdi, a bátonyterenyei és a salgótarjáni – járásában a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-vel a kormány tavaly óta közösen osztott szét 1500 kelengyecsomagot minden olyan családnak, ahol az elmúlt időszakban új baba született, vagy egy év alatti gyermeket neveltek.

1500 kelengyecsomagot adományozott a kormány az ózdi, bátonyterenyei és a salgótarjáni járás kisgyermekes családjainak
Fotó: H. M. / NMH

– Egy kisbaba születése rendkívül nagy örömöt jelent egy család életében, azonban a boldogsággal számos egyéb kiadás is jelentkezik odahaza. A kormány évek óta ezeket a pénzbeli terheket szeretné csökkenteni és megszüntetni a folyamatosan gyarapodó családbarát intézkedéseivel – tette hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte: a családtámogató kormányzás részét képezi egyebek mellett a családvédelmi akcióterv, a családbarát adórendszer, az Erzsébet-táborok, az ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyvellátás, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), a babaváró támogatás és a szóban forgó kelengyecsomagok szétosztása is.

– Mindezen intézkedések azt szolgálják, hogy a gyermekvállalás előtt álló szülők leküzdjék az anyagi akadályokat és Magyarországon ne legyenek olyan fiatalok, akiknek azért kell lemondaniuk a családalapítás szépségéről, mert pénzbeli gondokkal küzdenek – közölte Novák Katalin.

A pakkban fürdőkád, törülköző, rugdalózó, kissapka, ágynemű, itatópohár és egy kézikönyv is található Fotó: H. M. / NMH

Az államtitkár a pénteki átadón bemutatta, hogy a kelengyecsomagok olyan gyermekápolási termékeket és tárgyakat tartalmaznak, amelyek óriási segítséget jelentenek az újszülött érkezésekor a családon belül. A pakkban fürdőkád, törülköző, rugdalózó, kissapka, ágynemű, itatópohár és egy kézikönyv is található, amelyeket az ózdi és a salgótarjáni gyógyintézmény szülészeti osztályain is osztogattak az elmúlt időszakban. Novák Katalin végül elmondta: terveznek még hasonló programot, de egyelőre nem rántja le a leplet a részletekről.

A szülők a tárgyi segítség mellett a csomagokba rejlő gesztust és figyelmességet is értékelték.

Bababarát kórház várja a családokat

Az átadón dr. Becsó Károly Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta: 2010-ben a második Orbán-kormányra egy nehéz örökség hárult, a gazdasági mellett a demográfiai mutatók is aggasztó számokat mutattak. Hozzátette: az elmúlt évek családbarát intézkedéseinek köszönhetően a magyar családok erősödtek, s ezzel együtt a mutatók is szépen javultak.

Riz Gábor, ózdi honatya arról beszélt: a gyermek az egyik legszebb kincs, ezért különösen nagy jelentősége van a kelengyecsomagoknak és a családok nagymértékű támogatásának.

Végül dr. Laczkó Tamás, a salgótarjáni kórház főigazgatója fejezte ki örömét az iránt, hogy 1500 család részesülhetett a kelengye-támogatásban.

Mint mondta: hosszú évek óta baba- és családbarát kórházként működnek, így nagy gondot fordítanak a kismamák és az újszülöttek meghitt, nyugodt, biztonságos és szakszerű ellátására a szülészet-nőgyógyászati osztályon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában