kápolna

2020.06.26. 11:20

Pusztuló kincseink megmentéséért fáradoznak a szügyiek

Egy lelkes lokálpatrióta kezdeményezésére, a szügyi önkormányzat segítségével újítanák fel a település evangélikus temetőjének neogótikus kápolnáját.

Sziládi Krisztina

Csordás István hobbihelytörténészként vette kezébe a település kincsének is tekinthető épület felújításának intézését

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

Valószínűleg mindannyian ismerünk falvainkban olyan műemlékeket, vagy esetleg műemléki védelem alá nem vett, ám mégis értékes épületeket, amelyek gazda híján lassan pusztulnak, és nincs, aki megmenthetné őket. Mostani történetünk Szügyben játszódik, ahol egy lelkes lokálpatrióta évek óta elkeseredetten, ám eddig nem sok sikerrel küzd egy romjaiban is elbűvölő kápolna megmentéséért.

A Hanzély család az 1800-as években fontos szerepet töltött be a település életében. Hanzély László királyi tanácsos kastélyt is épített itt, amely napjainkban turisztikai jellegű szálláshelyként üzemel. Hozzájuk köthető az evangélikus temető neogótikus kápolnája is, amelyet ők építtettek, és a család több tagja nyugszik kriptájában. Az 1925-ben elhunyt és ide temetett Hanzély Márton, Nógrád vármegye nyugalmazott árvaszéki elnöke temetéséről lapunk elődje, az akkori Nógrádi Hírlap is részletesen tudósított. Az idő azonban kikezdte a kápolnát, teteje évek óta beázik, falai omladoznak, és nagyon úgy tűnik, nincs, aki rendbe tegye.

Csordás István hobbihelytörténészként vette kezébe a település kincsének is tekinthető épület felújításának intézését
Fotó: T.A. / NMH

Csordás István szügyi lakos elkötelezett védelmezője a helyi értékeknek. Elnöke egy itteni műemléki pincesort védő egyesületnek, és évekkel ezelőtt megvásárolta a valamikori Hanzély-kúriával szomszédos telket, amelyen a család hajdani borospincéje található.

– Mivel a birtokuknak egy pici szelete a tulajdonomba került, úgy éreztem, tartozom annyival a családnak, hogy a kápolna ügyét felkaroljam és ne hagyjam, hogy az enyészeté legyen – világított rá Csordás István. Valójában nincs semmi közöm ehhez az épülethez, még a vallásomat tekintve is katolikus vagyok. Mégis úgy gondoltam, megpróbálok erőforrásokat felkutatni, hogy megszüntessük a károkat és felújítsuk a kápolnát, mivel gyönyörű épületről beszélünk. Először az evangélikus egyházhoz fordultam, hiszen az ő területükön áll az építmény. Tőlük egyelőre nem kaptunk biztos ígéretet az anyagi hozzájárulásukról. Ezután kapcsolatba léptem dr. Hausel Sándor levéltárossal, aki Szügy történetéről könyvet is írt. Rajta keresztül vettem fel a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő Hanzély leszármazottakkal. Ők összességében négyezer dollárt ajánlottak fel a felújításra, azt is csak utólag lennének hajlandóak átutalni. Ez a szükséges összegnek körülbelül az egytizedét tenné ki. Az előző önkormányzat nem tudott segíteni, a jelenlegi polgármester, Frenyó Gábor viszont felkarolta az ügyet, és ígéretet tett, megpróbál létrehozni egyfajta összefogást, amellyel megmenthetnénk Szügynek ezt a szépséges kincsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában