küzdelem

2020.06.28. 07:20

Nógrád-szerte milliókba kerül az illegális hulladék elszállítása

Megyeszerte harcolnak a településvezetők a szemetelőkkel, de sikertelenül. Környezettudatosabban kellene élni az embereknek és szankciókat bevezetni, hogy változás történjen, és kevesebb eldobott hulladék legyen a közterületeken.

Tóth-Nagy Orsolya

20190807 Debrecen „TeSzedd! De inkább ne dobd el!” szemétszedési akció a debreceni repülőtéren és környékén Önkéntesek a Kanális utca környékét tisztították meg Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Fotó: Matey István

Egyre nagyobb gondot okoz az önkormányzatok számára az illegálisan lerakott hulladék, amelyeket többnyire az utak szélére helyeznek el.

– Ezek felszámolása nem kifejezetten a Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. feladatkörébe tartozik. A mindenkori terület tulajdonosának – ahol a szemét el van helyezve – kell, hogy törvénybeli kötelezettségének eleget téve gondoskodjon annak a begyűjtéséről és az elszállításáról. Mi segítséget nyújtunk ebben. Ha például konténert rendelnek, akkor annak a szállításában és a szállítmány ártalmatlanításában közreműködünk – mondta korábban Fekete Zoltán, a VGÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: mindezt törvény is szabályozza. Amennyiben a tulajdonos nem viszi el a területéről a szemetet, abban az esetben az önkormányzat léphet fel.

A megye több területén van egyébként lerakó, ahová a lakosok el tudják szállítani a szemetet.

– Három helyen van udvarunk: Bátonyterenyén, Pásztón és Salgótarjánban, a csókáspusztai lerakón. Ezeket a lakosok díjtalanul használhatják szabályozott formában – emelte ki Fekete Zoltán, aki úgy véli, a gondot így sem sikerült megoldani, hiszen sokan a rég bevált és megszokott módon válnak meg a hulladéktól.

– Amíg ez nem lesz szankcionálva, addig nem is fog változni a helyzet. Az embereknek környezettudatosabban kellene élniük, ez mindannyiunk felelőssége – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: tervben van egy illegálishulladék-felderítő szervezet létrehozása, akik rendszeres ellenőrzéseket végeznének.

Balassagyarmaton is problémát okoz a szemétlerakás.

– Ilyen esetben – ha a kidobott holmik között találnak olyat, ami a tettes kilétére utal – feljelentést tesznek és eljárás indul ellene. A kupacot igyekeznek mielőbb eltüntetni, mert ellenkező esetben a halom tovább szaporodik – mondta Zábrádi József önkormányzati csoportvezető.

Pásztón is hosszú ideje harcol a városvezetés a szemetelőkkel.

– Nehéz dolgunk van, óriási gond ez. Ráadásul a koronavírus alatti időszakban nem volt nyitva a hulladékudvar, így még több szemét halmozódott fel ott, ahol nem kellett volna. További nehézség az is, hogy az emberek a szelektív gyűjtőkbe olyan dolgokat is beledobnak, amelyek nem odavalók. Előfordult már az is, hogy állattetem volt benne – árulta el Farkas Attila.

A polgármester arra is kitért, hogy hamarosan kamerarendszert építenek ki a városban – ez talán némileg orvosolhatja a problémát. Az önkormányzatnak évente plusz tízmillió forint kiadást jelent az illegális szemét elszállítása.

A városok mellett a falvak is küzdenek a szemetelőkkel. Bujákon is felszámoltak már illegális hulladéklerakót, a közelmúltban pedig Erdőtarcsán gyűjtötték össze az út szélére halmozott szemetet.

Taron is van néhány olyan terület, ahová egyesek lepakolják illegálisan a hulladékot, többnyire az építési törmeléket. Turopoli Zsolt polgármester úgy fogalmazott, hogy jelenleg zajlanak a tárgyalások, hogy a helyiek is lerakhassák a pásztói hulladékudvarba a szemetet. Ezáltal talán megoldódna a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában