amigurumi

2020.06.22. 13:53

Igazi mesehősök elevenednek meg a tarjáni művész fonalaiból

A salgótarjáni Hrúzné Bácskai Valériának mintegy négy évvel ezelőtt vált igazi szenvedélyévé a horgolás. Az alapoktól indulva ma már elmondhatja, hogy amigurumi technikával eddig több mint kétszáz mesebeli figurát és babát készített. Valéria folyamatosan gyarapodó horgolmánygyűjteményében igazi retró mesehősök is helyet foglalnak.

Palchuber Kinga

Hrúzné Bácskai Valéria különleges technikával alkot

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A Hrúzné Bácskai Valéria által is kedvelt amigurumi eredetileg egy japán kézművestechnika elnevezése, amely magyarra fordítva a horgolt és kitömött játékfigurák készítését jelenti. E különleges módszert alkalmazva a salgótarjáni hobbihorgoló kezei között mintegy négy éve kelnek életre az egyedi babák és a közkedvelt mesehősök.

– A harmadik fiammal voltam várandós, amikor a horgolás szerelmesévé váltam. Az alapoktól, autodidakta módon kezdtem tárgyakat készíteni, majd több ismerősömnél is megláttam az ami­gu­ru­mi technikával készülő figurákat. Ez felkeltette az érdeklődésemet, hiszen már előtte is sokat gondolkodtam azon, hogy a gyerekeknek saját kezűleg szeretnék új játékokat készíteni. Először egy könnyebb figurával próbálkoztam, s már akkor éreztem: megtaláltam a nekem való hobbit. A horgolásnak hála nem a boltokban kapható drága tucattermékek gyarapodnak odahaza, hanem a kézzel készült színes mesefigurák – mondta érdeklődésünkre Hrúzné Bácskai Valéria, akinek otthonában már több mint ötven bájos horgolmány kapott helyet.

Hrúzné Bácskai Valéria különleges technikával alkot
Fotó: H.M. / NMH

– Az interneten számos oktatóvideót és segédanyagot találni erről a technikáról, így babáról babára mindig tanulok valami új trükköt – a haj felvarrásától egészen a hajlíthatóságig – tette hozzá Valéria.

Az alkotó indulásként egy medvét horgolt, amelyet azóta is őriz, hiszen mint mondta: ez egy jelképe annak, hogy a kezdetektől mennyit fejlődött a horgolásban. A legnagyobb munkája eddig egy ötven centiméteres nyúl volt. A hobbialkotó kezei közül eddig mintegy 200 horgolmány került ki, hiszen a barátok és az ismerősök figyelmét is felkeltették a Valéria közösségi oldalán látott játékok.

Dr. Bubó több népszerű mesefigura társaságában
Fotó: Hrúzné Bácskai Valéria

– Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik az elkészült figurákra, így ajándékba is szívesen készítettem már őket. Arra is volt példa, hogy a fiaim barátainak vagy a játszótéri gyerekeknek készítettem meglepetésből egy-egy alkotást. A kedvenc darabokat azonban nagy becsben tartom, s szeretném minél tovább bővíteni a gyűjteményt – emelte ki a játékfigurák készítője, aki szerint e hobbihoz elsősorban hatalmas türelemre van szükség. Mérettől és formától függően egy amigurumi akár hónapokig is készülhet. Valéria jelenleg egy manón dolgozik, ami szintén időigényes darab lesz.

Hrúzné Bácskai Valéria amigurumi-figurá
Fotó: H.M. / NMH

– Szeretek horgolni, mert közben ki tudok kapcsolódni és meg is nyugtat. Az is nagyszerű ebben a hobbiban, hogy a figurákat nem lehet leutánozni, mert én sem tudok két egyformát készíteni. Élvezem az alkotás minden percét, mert szenvedélyből csinálom! – hangsúlyozta Valéria, aki nyaralás közben is bármikor előveszi a horgolnivalót.

Az alkotó sejtelmesen úgy nyilatkozott terveiről: nem szeretne semmit elkiabálni, ezért még legyen a jövő titka, hogy milyen ötletek kavarognak a fejében.

Nagyon fontos szerepet tölt be családjában a népzene és a néptánc

Hrúzné Bácskai Valéria 2003 óta a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban dolgozik, jelenleg múzeumi informatikus. Mint mondta: a munkáját – csakúgy, mint hobbijait – szenvedélyesen űzi, s egy jó közösségben minden könnyedén megoldható.

Valéria az összetartás erejét fiatal kora óta jól ismeri, hiszen az idén 45 éves Nógrád Táncegyüttes színeiben több mint húsz éven át éltette a néptáncot. – Hatéves koromtól néptáncoltam, egészen a második fiam születéséig. Több mint tíz éve hagytam abba, mert nem jutott elég időm a gyakorlásra. A nógrádos évek azonban örökre a szívembe égtek! Alig várom, hogy újra beinduljanak a jubileumi próbák! – mondta Valéria, aki édesanyaként fontosnak tartja, hogy gyermekei közelebbről is megismerkedjenek a művészetek világával. A családban egyébként a népzene és a tánc mindig is kiemelt jelentőséggel bírt: férje, Hrúz Szabolcs és sógora, Hrúz Dénes a Dűvő zenekar hegedűsei. Legnagyobb gyermeke, Soma 13 évig versenytáncolt, a tízéves Bene pedig már öt éve táncol és három esztendeje szívből hegedül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában