burjánzik

2020.06.13. 10:45

Évek óta megállíthatatlanul fejlődik Kishartyán

A közel hatszáz lelket számláló Kishartyán évek óta folyamatosan fejlődik. A település a közelmúltban tizenkét térfigyelő kamerával gazdagodott, amelyek a közbiztonság szempontjából rendkívül fontosak. Végéhez közeledik a helyi óvoda energetikai felújítása, és több olyan pályázatot is benyújtottak, amelyek a falusi élet jobbá tételét szolgálnák.

Gerhát Karina

Kamerát rögzítenek az orvosi rendelőre. A készülék huszonkét nap felvételeit rögzíti, és éjjellátóval, rendszámfelismerővel is rendelkezik

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

– Eddig négy térfigyelő kamera volt a településen, de most már tizenkettőre bővítettük a számukat – mondta el portálunknak Sándor Attila. A polgármester hozzátette: ezeknek köszönhetően a faluközpont, a focipálya és annak környéke, a Sugár út, a park, valamint a temető hátsó kapu része jobban megfigyelhetőbbé vált. Ezek a készülékek 22 nap felvételeit rögzítik, illetve éjjellátóval és rendszámfelismerővel is fel vannak szerelve.

– A közbiztonság szempontjából, a vagyonvédelem és a rongálás megakadályozása érdekében volt szükség az eszközökre. A kameráknak köszönhetően a szemetelőket is jobban nyomon tudjuk követni a temetőnél, ahová korábban sok hulladékot raktak le. A felvételek segítségével most már tudomást szerzünk róluk, és megtörténhet ellenük a feljelentés. Nem konkrét bűncselekmények elkövetése miatt döntöttünk az eszközök felszereltetése mellett, de most már ezek elkerülésére is szolgálhatnak a kamerák. A tizenkét eszköz beszerzése több mint egymillió forintba került, amelyet önerőből finanszírozott az önkormányzat – tudtuk meg Sándor Attilától.

Kamerát rögzítenek az orvosi rendelőre. A készülék huszonkét nap felvételeit rögzíti, és éjjellátóval, rendszámfelismerővel is rendelkezik
Fotó: L.B. / NMH

Kifejtette továbbá: a végéhez közeledik a helyi óvoda energetikai felújítása, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően valósult meg. Az elnyert 28 millió forintból többek között megtörtént a lábazat, a homlokzat, és a födém szigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítése, az akadálymentesítés, valamint napelemekkel is ellátták az épületet. Az ünnepélyes átadót későbbi időpontban, a járványhelyzet megszűnése után tartják majd meg. Ezenkívül a Magyar falu programnak köszönhetően több pályázat is elbírálásra vár. Ezek között szerepel az orvosi eszközök beszerzése, az aszfaltozás, valamint az óvoda játszóterének a felújítása is.

– A járványhelyzetben is folyamatosan próbáltunk a lakosság segítségére lenni. Háztartásonként két darab mosható szájmaszkot adtunk a helyieknek, illetve a 65 év felettieknek intéztük a bevásárlást. Ebben a nehéz időszakban a szokásosnál is jobban odafigyeltünk az idősebb korosztályra. A polgárőrök folyamatosan nyomon követték, hogy a szépkorúak csak 9 és 12 óra között látogatják-e a helyi boltot – emelte ki Sándor Attila.

Hozzátette továbbá: az ifjoncok előtt ismét megnyílt a játszótér, amely a buszmegállókkal együtt sűrűn van fertőtlenítve. Augusztus 15-e után szeretnék majd pótolni az elmaradt gyermeknapot, illetve a nagy múlttal rendelkező Ménes-patak Főzőversenyt is. Utóbbit általában június elején szokták megrendezni, de a jelenlegi helyzet ezt sem teszi most lehetővé. Ezeken kívül ősszel még az idősek napját is megünneplik majd a községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában