Nógrád

2020.06.25. 10:50

Eredményesek a nógrádi gyerekek a kreatív művészetekben is

A Hesz Mihály olimpiai bajnok kajakozó nevét viselő általános iskola több tanulója is szép sikereket ért el egy alkotói pályázaton.

Sz. K.

A tantermen kívüli, digitális oktatásra való átállás 2020 márciusában új helyzetet teremtett az iskolák és a diákok mindennapjaiban, és az online térbe terelte a tanítást. A Balassagyarmati Tankerületi Központ az otthoni tanulási folyamat felpezsdítéseként alkotói pályázat kiírásával szólította meg a diákokat. Három kategóriában vártak pályaműveket azzal a kikötéssel, hogy azok tükrözzék a diákokat foglalkoztató gondolatokat, mozgósítva kreativitásukat, alkotói hajlamukat, fantáziájukat az iskola falain kívül is.

Nagyon sok igényes pályamunka érkezett a felhívásra a tankerület iskoláiból, és amíg a rajzolással, versírással, meseírással foglalatoskodtak a gyerekek, az alkotás folyamatában kikapcsolódtak, feltöltődtek.

A díjazásban részesülő diákoknak Nagyné Barna Orsolya tankerületi igazgató személyesen adta át az okleveleket és az értékes díjakat – tabletet, power bankot, illetve pendrive-ot és fülhallgatót – a saját intézményükben.

– A név kötelez minket, a tanulás mellett a sport áll kiemelt helyen intézményünkben. Mindazonáltal komoly figyelmet fordítunk a gyerekek művészeti nevelésére is – nyilatkozta portálunknak Hekli Péter, az iskola igazgatója.

– Munkatársaimmal úgy véljük, a hagyományos kreatív, művészi tevékenységek nagy jelentőséggel bírnak ebben a felgyorsult, digitalizált világban. Hiszen a művészetek által formálódik a fiatalok több személyiségvonása is, mint például az alkotókészség, a jó ízlés. Rohanó korunkban a megtanulnivaló kap hangsúlyos szerepet, a konkrét teljesítményt véljük elsődleges értéknek. Pedig tudni és élményt szerezni valamiről nem ugyanaz. A világról való tudásunkat megszerezhetjük úgy is, hogy csak az értelmünk fogadja be az ismereteket, de a bensőnkben nem éljük át, egyszerűen csak tudomást veszünk róla. Az ismeretek megszerzése mellett azonban az érzelmi azonosulás is szükséges. Az irodalmi és képzőművészeti élmények nélkül mindannyiunk élete szegényebb lenne – tette hozzá az intézményvezető.

Meséket is írtak

A nógrádi diákok közül a negyedik osztályos Szabó Virág harmadik helyezést ért el az Én hősöm címmel meghirdetett rajzpályázaton. A meseíró pályázat első két helyezettje is az iskola tanulói közül került ki. Rási Kata Sára az első, Csepregi Horváth Borbála a második helyen végeztek, mindketten az ötödik osztályba járnak. Ezen kívül a hatodikos Szarvák Koppány a versírásban jeleskedett, második helyezést ért el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában