apák napja

2020.06.21. 07:00

Elismerésre méltó, amit az apák a családért és a gyermekekért tesznek

Még mindig sokan felkapják a fejüket az apák napja hallatán, pedig Magyarországon is egyre népszerűbb ez az ünnep. Idén most vasárnapra esik, Nógrádban többnyire óvodákban emlékeznek meg az apukákról.

Kakuk Klaudia

Salgótarján, kirándulás a kálvárián. Tőzsér Zsófia átöleli édesapját, Tőzsér Zsoltot, hogy köszöntse a közeledő apák napjára

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A legtöbb férfi a gyermekvállalást tartja élete egyik legnagyobb mérföldkövének és szerepének, melynek függvényében felelősek lesznek egy életért, akiről gondoskodniuk kell. Noha régen a családfő az anyagi biztonság megteremtése mellett aligha volt része a gyermek életének, a 21. században ez a helyzet megváltozott, hiszen az édesapák egyre többet kiveszik a részüket a háztartásból és a gyermeknevelésből egyaránt. Így az édesanyák mellett ők is megérdemelnek egy róluk szóló napot, hogy méltóképp elismerjük, mit tesznek gyermekükért.

A világ számos országához hasonlóan hazánkban június harmadik vasárnapja az édesapáké, de nem mindenhol ezen a napon tartják az apák napját, így sokszor vita alakul ki a hivatalos dátum körül.

Salgótarján, kirándulás a kálvárián. Tőzsér Zsófia átöleli édesapját, Tőzsér Zsoltot, hogy köszöntse a közeledő apák napjára
Fotó: H. M. / NMH

Gothárd Éva salgótarjáni óvónő portálunknak elmondta:

– A keresztény hagyományok – a családok és az édesapák védőszentjének – Szent József napján ünneplik. Az Egyesült Államokban 1972-ben június harmadik vasárnapját hivatalosan is apák napjává nyilvánították.

Hozzátette: az ünnep kezdeményezője egy amerikai fiatalember, Sonora Smart Dodd volt, akinek édesapja egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét, köztük egy újszülöttet is. Apja szülői példáját látva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap, így 1910. július 19-én – az anyák napja párjaként – megtartották az első apák napját is.

A legtöbb helyen ilyenkor megnövekedik az igény a férfi fogyasztási cikkek iránt, van ahol rendezvényt is tartanak az apák tiszteletére.

Salgótarjánban csak néhány ajándéküzlet készült apák napjára, az eladók szerint is egyre növekszik az igény az apák napi kedvességekre. A feliratos bögrétől kezdve az emléktáblán és az üdvözlőlapokon át az egyedi használati tárgyakig bőven van választék. Azonban a megkérdezett apukák szerint ilyenkor nem kell nagyszabású ajándékra gondolni, sokszor elég a jó szó is.

Megkérdeztük: mit jelent az ön számára apának lenni ?

Tóth Attila, mátraterenyei vállalkozó: – Élvezem az apaságot, minden perc, amit a gyermekeimmel töltök boldoggá tesz, így számomra minden nap ünnep! Nemrég egy kisfiúval is bővült a családunk. Büszke vagyok a feleségemre is, hiszen hatalmas motiváció, hogy van kiért élni, dolgozni. Talán továbbviszik a vállalkozást.

Andó Ákos, a salgótarjáni Zenthe színház munkatársa: – Nehéz lenne a siker receptjét leírni, mert az apaság összetett dolog, de az biztos, hogy túlmutat a biológiai részvételen. A gyermekért közösen kell felelősséget vállalni a szülőknek. Az apa példakép, biztonságot ad, gondoskodik és kiveszi a részét a családi életből.

Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere: – Az apaság elsősorban a három gyermekem iránti határtalan szeretetet é s büszkeséget jelenti, felelősséget a jövőjük, életük, sorsuk alakulásában. A gyerekeink sokkal nyitottabbak, bátrabbak, tanulékonyabbak és határozottabbak, mint amilyenek mi voltunk.

Balról: Tóth Attila, Andó Ákos, Huszár Máté
Fotó: H. M.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában