véradás

2020.06.13. 07:00

Egy kis tűszúrás nem nagy ár más életéért

A járványhelyzet alatt sorra maradtak el a különböző intézményekben, munkahelyeken, iskolákban meghirdetett véradások. A korlátozások enyhítését követően azonban egyre több helyszínen várják a donorokat a véradásszervezők.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központba települt ki a napokban a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete. Már a reggeli nyitáskor sokan várakoztak az ajtó előtt, az érdeklődés egész nap folyamatos volt.

– Délig már negyven ember adott vért, ez nagyon jó eredmény. Tapasztalataink szerint, délután, a munkaidőt követően még többen szoktak jönni – fogalmazott Tóthé Simon Andrea véradásszervezési koordinátor, aki mindenkinek mosható maszkot, egészségügyi csomagot és édességet ajándékozott érkezéskor.

Emellett a donoroknak az Országos Vérellátó Szolgálat 500 forintos ajándékutalvánnyal, ásványvízzel, ostyaszelettel és tollal is kedveskedik. Ez utóbbi a biztonságot is szolgálja: így mindenki a saját íróeszközével tölti ki a kötelező iratokat. Természetesen érkezéskor első a kézfertőtlenítés, majd a dokumentumok kitöltését is ez a mozzanat követi.

– Ezen kívül más fontos változás nincs a véradások menetében, hiszen mi mindig szigorú szabályok szerint, a fertőtlenítésre nagy hangsúlyt helyezve végezzük a munkánkat – mondta a szakember.

A székekben egymást váltották a segíteni szándékozó emberek. Gevur Balázs túlesett a különböző egészségügyi kérdéseket tartalmazó iratok kitöltésén, az ujjbegyéből is vettek már vért, és épp az orvosi vizsgálatra várakozott. Mint mondta: negyedszer jött el vért adni, de még kérdéses, hogy ezt megteheti-e, mivel volt már rá példa – egészségügyi okok miatt, vagy mert nem ivott elég folyadékot –, hogy nem lehetett donor.

– Azt gondoltam, hogy a vírus miatt most kevesebben szánják magukat a segítségnyújtás e formájára, de meglepve tapasztalom, hogy nincs így – fogalmazott a bátonyterenyei fiatalember. – Jó érzés, hogy segíthetek másokon!

Szigorú szabályok szerint zajlik a véradás Bátonyterenyén. Érkezéskor első a kézfertőtlenítés
Fotó: L.B. / NMH

Szabó Attiláné harminchatodszor nyújtotta karját a szakembereknek. Számára azért fontos ez a tevékenység, mert családjában már ketten is kaptak vért.

– Nem lehet tudni, hogy nekem mikor lesz rá szükségem – hangsúlyozta a fiatal anyuka, hozzátéve: – Örömmel tölt el, amikor üzenetet kapok arról, hogy a tőlem levett vért valaki megkapta. Az én egészségemnek is jót tesz, felfrissülve állok fel ebből a székből.

Verbenszki Beáta is hasonlóan gondolkodik, mint mondja, negyedszer jött véradásra, amikor alkalma adódik, mindig igyekszik segíteni.

– Ez a kis szúrás nem nagy ár azért, hogy megmentsük valaki életét – véli a Dorogházán élő Beáta.

A véradásokra a veszélyhelyzet elmúltával is nagy szükség van, hiszen már nem csak az életmentő beavatkozásokat végzik el. Újraindulnak a kisebb, elhalasztott műtétek is.

– Szerencsére állandó véradóinkra folyamatosan számíthatunk. Bátonyterenyén is mindig szép számban megjelennek az eseményeinken – hangsúlyozta Tóthné Simon Andrea, hozzátéve: – Ezért évente három-négy alkalommal is szervezünk véradást a városban.

Több helyen is várják a donorokat

A bátonyterenyei véradó eseményen szép számban megjelentek a segíteni szándékozók, és voltak köztük olyanok, akik nem először tették ezt meg. Az egyik hölgy 101. alkalommal vett részt véradáson, míg egy helyi férfi már 122-szer tette ezt. Két véradás között 56 napnak kell eltelnie, a hölgyek évente legfeljebb négy, míg a férfiak öt alkalommal segíthetnek ilyen módon embertársaikon. Amennyiben valaki szeretné követni a példájukat, egyre több helyszínen megteheti. A salgótarjáni területi vérellátóban – a Füleki út 54–56. szám alatt – minden hétfőn és a hónap utolsó csütörtökjén várják a donorokat a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének munkatársai.

Emellett újra megyeszerte szervezik az eseményeket, amelyről az érdeklődők a szervezet közösségi oldalán folyamatosan tájékozódhatnak.

 

Címkék#véradás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában