idegenforgalom

2020.06.22. 07:00

Arra ösztönzik a nógrádiakat, hogy vegyenek részt a turizmusban

A helyi stratégiai ágazatok szereplőit összefogó és támogató céllal jött létre a kö­zelmúltban a Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ. A szakmai alapokon nyugvó szervezet működését három stratégiai területre osztották a résztvevők, ezek közül egyik a turizmus-vendéglátás.

Sziládi Krisztina

Saját értékeik leghitelesebb tolmácsolói a helyi lakosok. Kétbodonyban ők is szívüket-lelküket adják a Nógrádikum díjas Szilvaszombat rendezvény sikeréért

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Németh Petra, az ágazat referense számolt be portálunknak a központ térségre vonatkozó turisztikai víziójáról.

– Turisztikai koncepciónk meghatározása során az a meggyőződésünk vezérelt, hogy a turizmus nem csak a turisták számára jelent élményt, hanem a benne dolgozók számára is. Talán semelyik foglalkozás nem kínál ennyi alkalmat arra, hogy újra és újra rácsodálkozzunk saját nemzeti értékeinkre, Nógrád megye szépségeire. Valljuk, hogy nekünk, akik a turizmust, a vendéglátást hivatásunknak tekintjük, a legfontosabb célunk, hogy átadjunk másoknak abból az élményből, amit ez a megye jelent számunkra. Célunk, hogy Nyugat-Nógrád természeti adottságain és történelmi, kulturális örökségén alapuló úti célként jelenjen meg, és vonzó, szerethető, biztonságos és egységes képet közvetítsen az ide érkező turistáknak. Fontos, hogy a helyi közösségek kulturális identitása erősödjön, és javuljon a vidék népességmegtartó képessége – fogalmazott a szakember.

Németh Petra úgy látja, a turizmusban való munkavállalás stabil megélhetést és vonzó karrierpályát kínál megyénkben is. A szektorban működő kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók számára hosszú távú és biztos jövőt nyújtó környezetet jelent. A kormány turisztikai fejlesztései révén pedig településeink épített környezete megújul, elérhetőségük, élhetőségük javul, a helyi értékek megismertetése könnyebbé válik.

Saját értékeik leghitelesebb tolmácsolói a helyi lakosok. Kétbodonyban ők is szívüket-lelküket adják a Nógrádikum díjas Szilvaszombat rendezvény sikeréért
Fotó: Torjay Attila / NMH

– A belföldre irányuló turizmus növekedésének egyik alapja az a tudatos utazói döntés, amely a hazai növekedést, Magyarország és a magyarok erősödését szolgálja. A turizmus a gazdaság egyik húzóágazata, komoly szerepe van a foglalkoztatásban. A 21. század turistája számára egyre fontosabbá válik a helyiekkel való megismerkedés, a velük való találkozás. Ezért kulcsfontosságú olyan szemléletformáló, érzékenyítő akciók megvalósítása a lakosság körében, amelyek elősegítik a helyiek bevonását, támogatják, hogy a lakosok megértsék, milyen szerepe van a térségben a turizmusnak, hogyan segíthetik azt ők maguk is saját eszközeikkel, tudásukkal, helyismeretükkel és hozzáállásukkal. Ezáltal településükről kedvező kép alakul ki a látogatók fejében, és a saját értékeik leghitelesebb tolmácsává válnak.

A turizmus ebben a logikában nem öncél, hanem az élet javításának eszköze. Javul általa a turista életminősége, aki az utazás során szerzett élményekkel gazdagodik, illetve a helyiek életminősége, hiszen a turizmus révén erősödik a helyi közösségek összetartó ereje, a helyi gazdaság teljesítménye. A vidék valós élményét ígérő falusi turisztikai szolgáltatások hozzájárulnak a vidéki térségek fejlődéséhez, a területi különbségek csökkenéséhez – tette hozzá Németh Petra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában