tanácsadás

2020.05.20. 13:45

Növeli a pénzügyi kérdések iránti érdeklődést a járvány Nógrádban

A válsághelyzetben kiemelten fontos a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat tevékenysége: az elmúlt hónapokban megnőtt a családi csődvédelemmel és a fizetési moratóriummal kapcsolatos megkeresések száma. A salgótarjáni tanácsadó iroda munkatársai a megváltozott körülmények között ingyenesen nyújtanak segítséget telefonon és interneten a pénzügyi kérdésekben.

Palchuber Kinga

A Családi Csődvédelmi Szolgálatnál kezdeményezhető adósságrendezési eljárás megoldást nyújthat nagyobb összegű tartozás rendezésére is

Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat megyeszékhelyenként ingyenes és független szakértői tanácsokkal látja el a lakosságot. A salgótarjáni iroda a Fő tér 1. szám alatt található, ahol bármilyen pénzügyi területet érintően ingyenes segítséget kaphatnak az ügyfelek. Bár a személyes tanácsadás és ügyfélfogadás a járványhelyzetben szünetel, a tanácsadók telefonon, e-mailben és a közösségi oldalon továbbra is várják a pénzügyi fogyasztóvédelmi kérdéseket, illetve panaszokat. A veszélyhelyzet számos területen változást hozott, amely pénzügyi szempontból is sok kérdést felvetett az emberekben.

– A lakosok továbbra is leginkább hitelekkel, biztosításokkal és követeléskezeléssel kapcsolatos panaszokkal keresik fel a hálózatot. A veszélyhelyzetben megnőtt a családi csődvédelemre és a fizetési moratóriumra vonatkozó megkeresések száma – mondta portálunknak dr. Baran Alexandra, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda vezetője, hozzátéve: – A Járási Hivatalok Családi Csődvédelmi Szolgálatánál kezdeményezhető adósságrendezési eljárás megoldást nyújthat nagyobb összegű tartozás rendezésére. A hitelezőkkel való megegyezés hosszú távra megnyugtató lehet a bajba került adósoknak. Ezenkívül előnye, hogy a kérelem benyújtását követően nem indítható új végrehajtás az adós ellen, és a folyamatban lévő eljárások szünetelnek. A jelenlegi helyzetben ezek az adósok is fizetési haladékot kaptak, tehát a megállapított fizetési kötelezettségüknek december 31-ig nem kell eleget tenni.

A tanácsadó szerint az adósoknak kedvező lehetőség a hitelekre nyújtott fizetési moratórium, azonban aki tudja, érdemes tovább fizetnie a törlesztőrészleteket, hiszen a kölcsönként felvett tőke a moratórium alatt is kamatozik.

– Sajnos, több olyan ügyben kerestek már meg minket, ahol a szolgáltató felmondta a hitelszerződést és követeléskezelő hajtja be az adós tartozását, ennek ellenére a fizetési moratóriumra hivatkozva az ügyfelek a részleteket nem törlesztik. Fontos, hogy a már felmondott szerződésekre nem vonatkozik a haladék, így azokat továbbra is fizetni kell – tájékoztatott Dr. Baran Alexandra.

Kevesen tudják azonban, hogy méltányossági ügyben is lehet Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulni – akár a követeléskezelés vagy végrehajtási eljárás megindulását követően is –, amikor az adós például személyi körülményei, vagy jövedelmi, illetve vagyoni helyzete miatt nem tud fizetni. Az irodák a kérelmek kitöltésében is az ügyfelek segítségére vannak, akiknek így már lehetőségük van arra, hogy a fogyasztói jogvitájukat bírósági eljáráson kívül rendezzék.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában