veszély

2020.05.14. 19:50

Medvétől féltik az erdőjárókat Etes és Ságújfalu polgármesterei

Egy anyamedve három bocsa tűnt fel Etes és a Ságújfalu között. A polgármesterek féltik az erdőjárókat...

Gerhát Karina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Martin Prochazkacz

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a medveészlelésről elsőként Matuz Gábor, etesi polgármester tájékoztatta a lakosságot közösségi oldalán. Portálunk megkeresésére elmondta: a medvék jelenlétéről a rendőrség ügyeletéről értesítették, szerda délután. Ezen kívül egy helyi férfi konkrétan látta is az állatokat.

– Figyelemfelhívó plakátokat tervezünk kihelyezni a falu számos pontján, így például az önkormányzathoz, a közösségi házhoz, a bolthoz, illetve a buszmegállókba is. Fontosnak tartottam azonban, hogy addig is első kézből tájékoztassam a környéken élőket, amíg ez nem történik meg. A közösségi oldalamon is kértem, és itt is hangsúlyozom, hogy a gazdálkodók, illetve a természetjárók fokozottan figyeljenek a környéken – mondta el Matuz Gábor.

A polgármester hozzátette: a vadásztársaságot is értesítették a történtekről. A vadászok megpróbálják folyamatosan figyelni az állatok mozgását, már szerdán is kint voltak a helyszínen.

Szentes Attilától, Ságújfalu polgármesterétől megtudtuk, hogy őt is a rendőrség értesítette a medvék jelenlétéről.

– Az önkormányzat jóvoltából rendszeresen megjelenik egy újság. Ebben tervezünk egy olyan cikket, amiben felhívjuk a figyelmet arra, hogy medvék vannak a környékünkön. Amikor híre ment a korábbi Nógrád és Heves megyei medveészleléseknek, akkor már találkozhattunk hasznos tudnivalókkal. Ezeket szeretnénk az újságcikkben feleleveníteni, amely a jövő héten lesz a helyi családok postaládájában – mondta Szentes Attila.

Hozzátette: nagyon fontos az emberek tájékoztatása, hiszen májust írunk, és bár igaz, hogy nem sok eső esik, de hamarosan beindul a gombaszezon. Mindenképp tisztában kell lenniük a jelenlegi helyzettel azoknak, akik gombázni mennének az erdőbe.

Valószínűleg ugyanaz a medvecsalád bukkant fel a területen, amit április közepén észleltek a nyikom-bérci Gortva birtok közelében. Az állatokról vadkamera felvétel is készült. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a bejelentést követő helyszínelés során megállapította, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van.

Már több esetben észlelték medvék felbukkanását megyénkben. Néhány héttel ezelőtt például Buják, Ecseg és Garáb környékén is észleltek két állatot. 2018 májusától pedig heteken át izgalomban tartott mindenkit, hogy éppen merre jár a medve, amelyet Somoskőújfaluban láttak először, a szlovák határtól és a Szikszó úti lakóházaktól néhány méternyire. Messzire jutott, ugyanis Csongrád megyéből hozták vissza, hogy elengedjék.

Az utóbbi években több alkalommal is feltűnt a barnamedve megyénkben, így például Cered, Mátraszele, Bárna, Szilaspogony, Karancsberény és Szügy környékén is, de 2016-ban a Medvesen is észlelték az állatokat.

A Bükki Nemzeti Park szakemberei szerint Magyarország északi részén nem okoz már különösebb meglepetést az állat előfordulása.

Címkék#medve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában