program

2020.05.26. 20:11

Két és fél milliárd forintból fejlődhet három nógrádi város

A Zöld város programnak köszönhetően szűkebb hazánk három városát is jelentős beruházások teszik szebbé és élhetőbbé a lakóik számára.

Munkatársainktól

A Zöld város program keretében megújul a városháza előtti tér Bátonyterenyén

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Bátonyterenyén közel másfél milliárd forintot fordíthat az önkormányzat a városi zöldterületek fejlesztésére, a Gyürky-Solymossy Kastély épületeinek és angolparkjának felújítására, játszóterek kialakítására és modernizálására.

– Három pályázatból tevődik össze a Zöld város kialakítása elnevezésű program – fogalmazott Nagy-Majdon József polgármester.

Mint mondta, a programban számos fejlesztés megvalósul majd. Egyebek mellett a kisterenyei településrészen lévő, egykor banknak helyet adó épület közösségi térré alakul. A kastélypark és az ott található épületek szinte teljesen megújulnak: a művelődési házból rendezvényház lesz. Helyreállítják az angolkertet és a park sétányait. Ezeken kívül megújul a városháza előtti tér, négy játszóteret modernizálnak és két újat építenek. A tervek szerint még idén nyáron elindulnak a munkák.

A városi közterületek környezettudatos megújítása című projekten belül Rétság önkormányzata még 2017-ben nyert el közel 470 milliós összeget. Mezőfi Zoltán polgármester elmondta, a megvalósítás három fő részre tagolódik. Legnagyobb eleme az autó­busz-forduló szomszédságában lévő piac rendbehozatala. Itt a kereskedők és vásárlók igényét tökéletesen kielégítő vásárteret hoznak létre, benne korszerű pavilonsorral, az őstermelők számára fedett elárusítóhelyekkel, a szükséges infrastrukturális hálózat kiépítésével.

A Zöld város program keretében megújul a városháza előtti tér Bátonyterenyén
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A fejlesztés további ütemezésében a település kiemelt zöldövezetei következnek: a pénzintézeti kirendeltség előtti terület, a templomkert, illetve az általános iskolával szemközti park. A harmadik részben járda- és parkolóépítéseket végeznek majd, például a katolikus templom környékén, valamint az Orgona közben.

A polgármester kifejtette, a folyamatok jelenleg a közbeszerzési fázisban vannak, ami a közeljövőben várhatóan lezárul.

Pásztó önkormányzata két támogatást is nyert a fenti programban. A városban ezáltal 650 millió forintból szépülnek meg a közterületek. A tervek szerint hamarosan megújul a strand környéke, a Kishegyi Szabadidőpark, a Hunyadi udvar és a Stromfeld udvar, a piacon az árustandok, de a vasútállomás előtti tér is.

A másik támogatásnak köszönhetően mintegy 190 millió forintból a Pásztóhoz tartozó városrészeken – Hasznoson és Mátrakeresztesen – az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokon közösségi és sportprogramok megvalósítására alkalmas városi aktív rekreációs tereket szeretnének létrehozni. A tervek szerint mindkét településen a régi sportpályát, valamint a kiszolgáló-létesítményeket is átalakítják.

– Idén megkezdődnek a fejlesztések, jelenleg mindkét pályázat esetében zajlik a közbeszerzés – közölte Farkas Attila polgármester.

Új közösségi terek is létesülnek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 243 darab pályázatra közel 130 milliárd forintos támogatást ítéltek oda. A legalacsonyabb összeg 40 millió, míg a legmagasabb mintegy három és fél milliárd forint volt. A zöld város projektek nagy lehetőségeket rejtenek magukban minden nyertes város számára. Hatalmas a felelősség a döntéshozókon, hiszen a források hatékony felhasználásával nagyon sokat tudnak javítani a városokban élők komfortérzetén. A lakosok megtartásának egyik feltétele, hogy jól érezzék magukat az adott településen, ezáltal a zöld város programoknak nagy szerepük lehet az elvándorlás csökkentésében is. A városrehabilitációs projektek következtében a közterek megújulnak és új közösségi terek is létrejönnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában