tüzelő

2020.05.15. 07:00

Jó fát tesz a tűzre, aki most vásárol

Bár már beköszöntött a tavasz és hovatovább vége a fűtési szezonnak, a szakemberek szerint már most fontos felkészülni a hűvösebb őszi és téli hónapokra.

Tóth-Nagy Orsolya

Tüzifa önkormányzatoknak

Fotó: Imre György

Egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes előre fát vásárolni a téli hónapokra. A kereslet ezekben a hetekben sem csökkent.

– A tűzifa használata mellett szól, hogy a fa megújuló energiaforrás. Ráadásul fontos szempont, hogy a felhasználás során, az égés közben nem keletkezik több szén-dioxid, mint amennyit az élete során a fa megkötött – mondta el portálunknak Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs munkatársa, aki kiemelte, hogy a fűtés során száraz fát érdemes használni.

Hozzátette: aki teheti, már ma gondoljon a téli szezonra, és a tüzelőt most tavasszal vásárolja meg. A kellően kiszáradt tűzifa fűtőértéke akár 25 -30 százalékkal is magasabb lehet a nedves, frissen vágott fáénál. Fontos a megfelelő tárolás is emiatt, így érdemes lehetőség szerint hasítva, száraz, szellős helyen, vagy letakarva elrakni a felhasználás előtt néhány hónapra.

A kommunikációs munkatárs azt is elárulta, hogy amennyiben nedves fával fűtenek, akkor a fában levő vizet el kell párologtatni, ez a kéményen át távozik, és magával viszi a hőenergia egy részét. A sok vízgőzt tartalmazó füst a kéménynek sem használ.

Osztrozics Dóra úgy fogalmazott, hogy különböző fajokat kínálnak fűtésre. Az akác, a cser, a bükk, a tölgy fűtőértéke között – száraz állapotban – nincs különbség. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy az ember milyen fűtőberendezést használ.

– A nyitott kandalló nagyon hangulatos, de sajnos a fűtési hatásfoka 20-30 százaléknál nem nagyobb. A szabályozatlan égési levegő miatt nagyon sok meleg távozik a kéményen. A hagyományos kályhák jobbak, de nem érik el a cserépkályha hatásfokát. A tömegkályha is jó választás lehet, de azok sem olyan hatékonyak, mint a fa gázosító kazánok – közölte a szakember.

Hozzátette: a koronavírus miatt kialakult helyzetben is zavartalanul működik a tűzifa-árusítás, a friss termelésű készletek mellett a száraz tűzifa is elérhető. A személyes kontaktusok csökkentésére azonban mindenkinek előnyösebb a távrendelés.

Címkék#tűzifa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában