leletek

2020.05.14. 13:50

Izgalmas leletekre bukkantak a régészek a szandai vár környékén

Különböző korszakokból származó eszközökre bukkant Tóth Krisztián és önkéntes felderítőcsapata a szandai vár környékén.

Kakuk Klaudia

Háttérben a nógrádkövesdi kőbánya. A kőfejtés miatt apránként eltűnik a több korszak emlékeit rejtő hegy

Az egykori vár alatti lejtőn, a jelenlegi kőbánya közvetlen közelében közép- és késői bronzkori leletek kerültek elő.

– A vár alatti lejtőn, amit még a bánya meghagyott, két számszeríjból kilőtt nyílhegyet találtunk. Becsapódási irányuk szerint az egykori vár felől érkeztek. Egyik közelében középkori sarkantyútöredékek, míg a másik mellett pénzérmék kerültek elő.

A huszadik század első felében még messze földön ismert zarándokhelynek számító kolostor és vár mára már a bányászat martalékává vált, a hegy megmaradt része is folyamatosan omlik a robbantások miatt. Ezért az örökségi elemeket és az egykori ostromot sem tudjuk már kutatni és rekonstruálni – ismertette lapunkkal Tóth Krisztián, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régésze.

Háttérben a nógrádkövesdi kőbánya. A kőfejtés miatt apránként eltűnik a több korszak emlékeit rejtő hegy

A felderítők a bánya közelében vaslándzsára, bronzfibulákra és vas kardtokveretekre bukkantak. Ezek a késői vaskor időszakából származnak.

– A késő vaskorra jellemző ruhakapcsoló tűkre, lándzsahegyre, csipeszre, vésőre és egyéb szerszámokra találtunk rá a kutatáson. Úgy tűnik, hogy fent a hegyen és teraszain is kelta megtelepedéssel kell számolnunk, a megtalált tárgyak mindennapi életükről tanúskodnak – fejtette ki a szakember.

Számszeríjból és a várból lőtték ki ezt a nyilat

A terepkutatás alkalmával felfedeztek még egy a hun korból származó tükör darabját is, amelynek eredete feladja a leckét a szakértőknek is.

– Előkerült egy nomádok által használt tükör darabja is, az ilyenek a hun korban voltak divatban. Azt egyelőre még nem tudni, hogy ebben az időszakban kik és mit kerestek a szandai várhegyen, vagy hogyan került ide ez a lelet – mondta végül portálunknak Tóth Krisztián.

Homály fedi Szanda történetét

Talán a tatárjárás után épült a vár, mindenképpen 1331 előtt, mert az első írásos említés ebből az évből ismert. A korabeli oklevél Széchy Péter királyi várnagyot említi, aki Szanda várából felügyelte a váruradalomhoz tartozó környékbeli falvakat. Az 1500-as évek első felében az akkori birtokos, a Báthory főnemesi család csak kis mértékben erősíttette meg a jelentéktelen várat, amit 1546-ban könnyedén elfoglaltak az Oszmán Birodalom csapatai. A legenda szerint a balassagyarmati várkapitány, Horváth Bertalan vezetésével a magyar vitézek egy rejtett üregen keresztül behatoltak a várba és visszafoglalták azt. Miután elvonultak, felrobbantották a falakat, hogy a törökök se használhassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában