járvány

2020.05.21. 07:00

Gondokkal küzdenek a Nógrád megyei kereskedők

A kisebb boltoknak nem várt forgalomkieséssel kellett számolniuk, míg a nagyobb áruházláncok és élelmiszert kínáló egységek az utóbbi időkben alig győzték kiszolgálni a vevőket.

Kakuk Klaudia

Alaposan megfogyatkozott a vásárlók száma az állateledelboltokban is

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A járvány miatt a boltok többségében fokozottan ügyelnek a dolgozók és a vásárlók egészségére.

– A boltvezető szigorúan ellenőrzi a bent tartózkodó vásárlók számát. Négyzetméter alapján, harmincöt vevő lehet egyszerre az üzletben. Az utóbbi hetekben azt vettük észre, alig van szükség korlátozásra, hiszen már csökkent a vásárlási roham. Viszont az elmúlt egy-két hónapban szükség volt mind az eladók, mind a pénztárosok fizikai erejére és lélekjelenlétére – mondta el portálunknak Oláhné Plavecz Anikó, egy salgótarjáni kereskedelmi üzletlánc boltvezető-helyettese. Kitért arra is, hogy a cég központja biztosítja a dolgozóknak a megfelelő egészségügyi védőfelszerelést, minden alkalmazott maszkban és gumikesztyűben végezheti munkáját, a kiemelt higiéniai intézkedéseket is be tudják így tartani.

Emellett azoknak, akiknek külföldről tért haza hozzátartozójuk, be kell tartaniuk a kéthetes házi karantént.

A kisebb kereskedelmi egységek tulajdonosai, ha nem napi fogyasztási cikkeket árulnak, aggódnak a koronavírus és a gazdasági helyzet miatt.

– Az élelmiszerüzletekkel ellentétben nálunk megfogyatkoztak a vásárlók, amit anyagilag is megérezni – mondta Győri Andrea, egy salgótarjáni állateledelbolt tulajdonosa.

Mivel az áru egy része külföldről érkezik, így jelenleg a töredékét kapják a rendelésnek, de bíznak az események pozitív fejleményében.

Alaposan megfogyatkozott a vásárlók száma az állateledelboltokban is
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Folyamatosan fertőtlenítenek egy belvárosi szerszámüzletben, ahol az összes munkavédelmi maszkot elkapkodták a vásárlók, a kertészeti célra szánt kesztyűkkel együtt. Szinte naponta kérdezik, érkezett-e utánpótlás a fent említett termékekből – ez teszi ki a forgalom nagy részét – mondta egy neve elhallgatását kérő ott dolgozó. Hozzátette: pár napja érkezett meg egy nagyobb szállítmány, amire nem tudják, lesz-e kereslet a közeljövőben.

A koronavírus hatással van a szeszes italokat forgalmazó egységek bevételére is.

– Szerencsére nekünk nem kellett a csökkentett nyitvatartáshoz igazodni, mivel nem csak alkoholos italokat árulunk – mondta Oravecz Eszter, egy italdiszkont tulajdonosa. Hozzátette: egyes vásárlók nagyon megnövelték az otthoni készleteiket, hiszen a szórakozóhelyek is hetekig zárva voltak, egészen mostanáig.

– Csakhogy viszonteladóként ez minket is megvisel, mivel a vendéglátóhelyektől rengeteg árurendelés érkezett, de kitartunk és a többieknek is ezt kívánjuk – fogalmazott a tulajdonos.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan gyűjti a kereskedelmi cégek és vállalkozók visszajelzéseit. Ezeket aztán összegezve, hetente juttatják el az Országos Kereskedelmi és Iparkamarának.

– Ezenkívül interneten keresztül és direkt, a cégekhez történő kiküldéssel szervezési és tájékoztatási munkát is végzünk. Ez érint minden vállalkozást. Az intézkedésekről, valamint olyan pályázatokról adunk információt, ami segíthet a nehéz gazdasági helyzeten – mondta el portálunknak Mihályné Balázs Melinda, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában