vizsga

2020.05.05. 18:00

A nógrádi diákok szerint is akadtak buktatók a keddi matekérettségin

Vegyes érzelmeket váltott ki a megkérdezett diákokból a keddi matematika írásbeli, míg több embernek meggyűlt a baja a második feladatrésszel, az elsőt a diákok zöme könnyűnek ítélte.

K. K.

Gördülékenyen vette az akadályt Domoszlay Áron a salgótarjáni Bólyai János Gimnázium végzős tanulója, aki jóval a rendelkezésre álló idő előtt elsőként hagyta el az iskola épületét. Mint elmondta a második feladatrészben található koordináta geometria okozta számára a legnagyobb fejtörést, a többi feladattal nem adódtak nehézségei.

Hasonlóan vélekedett a gimnázium másik érettségizője, Póczos Sándor is, aki angol nyelven vizsgázott a tárgyból.

– Bizonytalan vagyok az eredményt illetően, mert a második részben voltak bonyolultabb, kifejtős feladatok, de bízom a legjobbakban – mondta a Bólyai János Gimnázium végzőse, aki nemzetközi igazgatás szakon tervezi folytatni tanulmányait.

A mértani sorozatok, a függvények, a kombinatorika, és a koordináta geometria is szerepet kapott az írásbelin, amelyhez a vizsgázók segédeszközként függvénytáblázatot és számológépet használhattak. Körzőről, vonalzóról szintén maguknak kellett gondoskodniuk, amit nem adhattak át egymásnak. Emelt szinten 240 perc, középszinten pedig az első feladatlap megoldására 45 perc, míg a második összetettebb feladatokból álló részre 135 perc állt rendelkezésre. Az utóbbi feladatok megoldásával 70 pontot lehetett szerezni, ezzel szemben az első rész 30 pontot ért.

Az érettségizők véleménye szerint már az első rész helyes megoldásával, elérhető a sokak által hőn áhított görbülő érdemjegy, de van, aki saját érettségijét 80 százalék feletti eredményre tippelte. Mint ahogy a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium tanulója, Anderko Máté is, akinek különleges módon zajlott a vizsgázás. Máté Szlovákiából jár a gimnáziumba, így rá különleges eljárás vonatkozott. A kötelező járványügyi betartások mellett, a tanteremben egyedül írta meg az írásbelit és külön bejáratot biztosítottak számára, hogy ne érintkezzen a többi tanulóval.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában