Salgótarján

2020.04.30. 16:20

Kényszerűen szünetelnek a nógrádi szenior-táncosok is

Köztudott, hogy a koronavírus-járvány miatt zárva vannak a közművelődési intézmények, s szünetelni kényerülnek a több embert igénylő, mozgósító foglalkozások, közösségek. Utóbbiak közé tartozik a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban néhány évvel ezelőtt otthonra talált szenior örömtánckör is.

Cs. B.

Ez a mozgásforma a hetvenes évek elején terjedt el az akkori Nyugat-Németországból, egy Ilsa Tutt nevű pedagógus nevéhez kötődően. A szenior örömtánc nem társastánc időseknek, hanem társasági tánc. Olyan mozgásforma – ha tetszik kíméletes, egészséges, a testre és a lélekre egyaránt ható sport –, amely szórakoztató együttlétre ösztönzi az erre vállalkozókat. Műveléséhez nincs szükség előzetes tánctudásra, csak elhatározásra. A megyeszékhelyen Persikné Bakos Eszter, a megyei könyvtár munkatársa vezeti a mintegy 10–15 állandó résztvevővel működő kört – miután Budapesten elvégzett egy tanfolyamot és megszerezte az ehhez szükséges tanúsítványt. Rendszeres gyakorlásaik eredményeként már több nyilvános szereplésük is volt.

A csoport tagjai most nehezen veszik tudomásul, hogy március 9-e óta nem hódolhatnak kedvelt szabadidős foglalatosságuknak. Ráadásul ez a korosztály a legveszélyeztetettebb a járvány idején, így találkozásról, az elmét is igénybe vevő táncról szó sem lehet, hiszen e tevékenységi forma minimum egy másik embert igényel, lényege a közös együttlét. Így marad a telefonon és az interneten való kapcsolattartás, a beszélgetés és a remény, a türelmes várakozás arra, hogy mielőbb újra megtehetik az első tánclépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában