Nógrádi UFO-akták

2020.04.29. 19:50

Kazári ufó-akták: fénylő tárgy cikázott a hegyek fölött

Miskolci Lászlóról több alkalommal is írtunk már. A kazári származású ufókutató összegyűjtött pár érdekes észlelést a Nool olvasói számára.

B.L.

Forrás: shutterstock

- Eddigi életem nagy részét Kazáron töltöttem, ugyanis itt nőttem fel. Itt láttam életem első ufóját és több helyi lakos is észlelt furcsa jelenségeket – állítja Miskolci László. Amikor elkezdett komolyabban érdeklődni a téma iránt, a megye más településeiről is értesült az emberek furcsa tapasztalatairól. De Kazárhoz is sok észlelés kapcsolódik, ezekből gyűjtött össze párat a Nool olvasóinak.

- 1996 nyarán – a pontos dátumra nem emlékszem -, amikor 8 éves voltam épp a házunk lépcsőjén ücsörögtem odakint. Ragyogott a nap és az égbolton egy-két felhő kúszott csak. A lépcsőről rálátok az udvarra és az az mögötti veteményes kertre, ami egy domboldalon fut felfelé. A domb felett hirtelen megláttam egy nagyon gyorsan mozgó lapos, szürkés tárgyat az égen, ami nyílegyenesen repült balról jobbra és besuhant egy kisebb felhőbe. Hiába vártam percekig, soha többé nem került elő belőle. Évekkel később több „felhőben eltűnéses” esetet is olvastam az ufókkal kapcsolatban, és biztos voltam benne, hogy láttam volna, ha az a valami kirepül belőle – elevenítette fel a történteket a kutató.

Hozzáteszi: akkoriban kapta meg élete első Ufó magazinját, és akkor játszották a mozik a Függetlenség Napja című sci-fit, így gyermeki érdeklődése könnyen az ufókra terelődött. Sok évvel később történt az alig pár másodperces második észlelése is, amikor úgy 20 éves lehetett.

- Egyik barátommal a házunkkal szembeni réten ácsorogtunk a nyári melegben. Én éppen az egyik irányba néztem, amikor megláttam az égen, de elég alacsonyan, egy fényes gömböcskét, apró sugarakkal. Voltak sugarai is, mintha a Napot láttam volna üveggolyó méretben. Azon nyomban felkiáltottam, hogy mi lehet az ott, de mire a barátom odafordult, a jelenség hirtelen eltűnt, ugyanis alig öt másodpercig tartott az egész. Persze jól tudom, hogy mindkét észlelés azonosítatlan marad örökre, és bizonytalan az eredete azok rövidsége miatt is. Ennyi év elteltével hiába hasonlítom össze őket hagyományos jelenségekkel, hiába van nagyobb rálátásom a dolgokra, akkor sem tudom mit láttam – mesélte a rejtélyes történetet az ufókutató, akinek nemrég jelent meg könyve Magyar UFO akták címmel.

Kazáron viszont nem csak ő figyelt meg ufókat, és ezeket a történeteket is összegyűjtötte. Elmondása szerint az egyik alkalommal több helybéli is látott az éjszaka – sajnos a dátum ismeretlen – az egyik hegy felett cikázó és gyors „csillagszerű” tárgyakat. A községet ugyanis dombok és hegyek ölelik körül, amik között szintén érdekes dolgok történtek.

- Öt évvel ezelőtt beszéltem egy férfival, aki elmesélte, hogy úgy 30 évvel ezelőtt egy rendkívüli jelenségnek volt a szemtanúja. Éjjel egy óra körül járhatott, amikor kiment a házából az udvarra, hogy rágyújtson egy szál cigarettára. A ház mögött van a kertjük, majd az mögött csak erdősségek, és vizuálisan három domb látható egymás mögött. Az első és a második között észrevette, hogy nagyon világos van és mivel ezt legalább tíz percen keresztül figyelte, azt hitte, hogy kigyulladt az erdő. A fény viszont már nem terjedt ki a harmadik domb környékére, mivel ott koromsötét volt. Egy idő után a két domb közül egy fénylő, csillagszerű tárgy gyorsan és függőleges irányba felszáguldott, és ebben a pillanatban a dombok között is sötétség lett. Ekkor vált teljesen egyértelművé, hogy nem tűz van, hanem a fény a tárgyból áradt. Innentől kezdve bizonyos, hogy ez a valami vagy leszállt a talajra, vagy pedig jó ideig a dombok közt lebegett. A jelenség feltűzött az égre, majd egy helyben megállt és mintha csak felfüggesztették volna oda, úgy is maradt. A szemtanú még pár percig figyelte, de mivel nem mozdult onnan és olyanná vált, mint egy közönséges csillag, így elvesztette az érdeklődését és visszament a lakásba – mesélte az ufókutató.

Hozzáteszi: a szemtanú a helyszínen mutogatott el neki mindent, ő pedig lefotózta a dombokat és lerajzolta a „csillag” mozgását is. Elmondása szerint ha a történet igaz, akkor semmilyen racionális magyarázat nincs a látottakra, és egyértelmű, hogy közönséges csillagok nem viselkednek így, illetve a gömbvillám lehetősége is kizárható.

A nógrádi ufókutató egy 2017. október 24-én történt esetet is felelevenített részünkre, aminek szemtanúja egy asszony volt.

- Az udvarunkon állt, tiszta volt az égbolt és este háromnegyed hét környékén járt az óra. A szemtanú leírása szerint déli irányban a Hold volt, ami sarló alakúnak látszott, és ezzel ellentétesen, a cikk elején említett kertünk felett, azaz északon pedig meglátott egy fényes gömböt. Ez fehér színű volt és bár legalább 20 percen keresztül figyelte, nem mozdult sehová. Éppen ezért levideózta a mobiljával a Holdat és a gömböt is, ami legalább egyszer akkora volt látványra, mint az égi kísérőnk. A repülőgép lehetősége teljesen kizárható, és ekkorának egyetlen egy fényes csillag sem látszik, még ha szcintillációról is lenne szó. Szcintillációról akkor beszélünk, amikor a csillag „pislákol”, színe változik és picit olyan, mintha mozogna, ám ez a látvány a légkörben végbemenő hőmérsékletváltozásnak tudható be. Mivel azonban semmi nem történt – akárcsak a másik szemtanú esetében – visszament a házba – mesélte a kutató.

Elmondta, hogy bár a felvételen csak annyi látszik, hogy a fekete háttéren van egy fehér fényes gömb, a hagyományos magyarázatok nem kielégítőek. Visszanézte az időpontot a Stellarium nevű csillagászati programban és északon bár ott van a Capella nevű csillag, ami eléggé ragyogó és megtévesztő tud lenni szcintilláció esetén, véleménye szerint ennek ellenére semmilyen körülmények között nem látszódhat még egyszer akkorának, mint a Hold, és ennyire gömbölydednek sem.

Miskolci László további történeteket is mesélt portálunknak, ezeket egy másik cikkünkben gyűjtjük majd össze.

Borítóképünk illusztráció (shutterstock)!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában