háziállat

2020.04.14. 17:20

Húsvét előtt nem ad el nyulat a ságújfalui hobbinyúltenyésztő

Több szimbólum is kapcsolódik húsvét ünnepéhez, a bárány, a tojás, a naposcsibe, a nyúl. Sok, főleg kisgyermekes család gondolja úgy, hogy nem elégszik meg utóbbi jelkép plüssből készült másával, hanem élő állatot ajándékoz. Nyúl vásárlása esetén számítani kell arra, hogy az ünnepek után is gondoskodni kell róla.

Veres Edina

Godó Oszkár ságújfalui hobbinyúltenyésztő egyik állatával. Húsvét előtt nem ad el nyulat

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Godó Oszkár, ságújfalui hobbinyúltenyésztő gyerekkora óta foglalkozik kedvenceivel. Véleménye szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni: egy nyúl megvásárlásával a felelősséget is vállalni kell, a gondoskodás pedig életre szóló kötelezettség.

– Jogszabály nem tiltja a hobbinyulak értékesítését húsvét körül, de kialakult egy tenyésztői kör, amelyik ilyenkor nem ad el nyulat. Én is közéjük tartozom. Színes törpenyulakat tenyésztek már hat éve, és német óriás kosorrú nyulaim is vannak. Már régóta úgy ütemezem a párosításokat, hogy lehetőség szerint húsvét körül ne legyen eladó nyulam! Alapvetően a fő profilom a tenyészállat-előállítás és a kiállításokon való részvétel. Ugyanakkor én is adok el kisnyulakat, de csak olyan gazdáknak, akik tisztában vannak a döntésük következményeivel. Régebben velem is előfordult, hogy a szülők kétségbeesve felhívtak, fogadjam vissza a nemrég tőlem vásárolt nyulat. Ez elég körülményes, hiszen például olyan állategészségügyi előírásokat is be kell tartani, mint a visszahozott nyúl karanténba helyezése. Ennek ellenére a mai napig segítek, amikor lehetőségem engedi, hiszen mindig az állatok érdekeit tartom szem előtt – mondta Godó Oszkár.

Hozzátette: szerencsére rég volt rossz tapasztalata, hiszen az új nyúltulajdonosok többsége vidám videókban mutatja meg neki, mennyire élvezik a kedvencükkel töltött időt.

Godó Oszkár ságújfalui hobbinyúltenyésztő egyik állatával. Húsvét előtt nem ad el nyulat
Fotó: H. Cs. / NMH

Azzal, hogy egy élő tapsifüles vásárlása húsvéttól függetlenül is komoly döntés, az alsótoldi Benke-Bercsényi Kinga is egyetért. Ezt tapasztalatai is bizonyítják, hiszen négy éve van már mellette Mucó nevű kedvence.

– Én családtagként tekintek a nyulamra, és igyekszem neki a lehető legjobb körülményeket megteremteni. Az ember tartson bármilyen állatot, az mindig nagy felelősséggel jár. Szerintem a nyúl nem kicsiknek való házi kedvenc, iskolás korúnál fiatalabb gyerek mellé nem is ajánlott megvenni, mivel nagyon érzékenyek. Nem viselik jól a túlzott ricsajt, a szaladgálást sem. A hirtelen mozdulatoktól megijedhetnek, a szorongatástól megsérülhetnek. A nagyobb gyerekek esetében célszerű elmagyarázni, hogy egy nyúl tartásával járó feladatokból bizony nekik is ki kell venniük a részüket. Ennek közös döntésnek kell lennie. Sajnos sokan ezt nem gondolják át kellőképpen, ezért sok állat végzi az ünnepek elmúltával az utcán – mondta.

Hozzátette: ha valaki nyulat tartana, érdemes szétnéznie az Első Nyúlmentő Alapítvány oldalán is, ahol sok tapsifüles vár örökbefogadóra.

Aki nyulat tartana, készüljön fel rá!

Ahhoz, hogy egy nyúlnak otthont tudjunk adni, legalább 100-szor 50 centiméteres ketrecre lesz szüksége. A nyulak is szeretik a szabadságot, ezért lehetőség szerint a lehető legtöbbet legyen szabadon a lakásban. Ehhez előbb „nyúlbiztos” átalakítások kellenek: figyelni kell, hogy a földön ne maradjanak kábelek vagy mérgező növények. A táplálás témaköréről szintén érdemes a leendő gazdáknak fellapozni a szakirodalmat. A nyúlnak a megfelelő bélműködéshez jó minőségű szénára van szüksége. Emellett kaphatnak száraz tápot, fűszernövényeket és zöldségeket is. A nyulak fogai és karmai is folyamatosan nőnek. Előbbi különféle, nem mérgező faágak rágcsálásával kezelhető, míg a karmok rendbetételét magának a gazdának kell vállalnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában