Fertőtlenítésben, ételszállításban is segítenek az Ipoly-völgyi hősök

Megszokhattuk már, hogy Nógrád megye egyik önkéntes mentőszervezete, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület mindig segít a bajban, legyen szó akár műszaki, magasból vagy mélyből mentésről, vízi vagy víz alatti segítségnyújtásról.

Sziládi Krisztina

Többféle szállítási feladatot is meg kell oldaniuk, így a meglévő terepjáró mellé egy kisbuszt is szeretnének hadra fogni

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Szintén részt vállalnak eltűnt személyek felkutatásában, viharkárok elhárításában, árvízi védekezésben és a mentő tűzvédelemben is. A most kialakult járványügyi helyzet hatalmas kihívás elé állítja őket is. Az ezzel kapcsolatos munkájukról, illetve egyéb aktualitásokról nyilatkozott portálunknak Renner Péter, az egyesület kommunikációs vezetője.

Többféle szállítási feladatot is meg kell oldaniuk, így a meglévő terepjáró mellé egy kisbuszt is szeretnének hadra fogni
Fotó: Torjay Attila / NMH

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az önkéntes megyei mentőszervezetek a fennálló járványügyi helyzetben példás összefogásról tettek tanúbizonyságot. A miénkhez hasonló szervezetekre most elsősorban logisztikai feladatok hárulnak. Az egyik legfontosabb dolgunk a szükséges fertőtlenítőanyag-készletek felhalmozása, a megfelelő fertőtlenítőkapacitás kialakítása volt. Ez elég sok műszaki innovációt igényelt. Valójában még egyikünk sem találkozott a tömeges fertőtlenítéshez hasonló helyzettel, ki kellett dolgoznunk, hogy a különböző tűzoltási munkálatoknál használt eszközökkel hogyan lehet kijuttatni a fertőtlenítőanyagot a köztereken. Mivel többféle szállítási feladatot is meg kell oldanunk, a már meglévő Land Rover terepjárónk mellé a terepjáró-képességekkel bíró kisbuszunkat is szeretnénk hadra fogni, így nagyban zajlik már a jármű felújítása és munkába állítása.

Renner Péter elmondta, állandó kapcsolatban vannak a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonával, ahol az elkészített ebédek kiszállításában vesznek részt. Az új helyzetben ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik igénylik az otthonban készített meleg ebédet, és a békebeli viszonyokra felépített rendszer kapacitása ezt már nem bírta el. Az elmúlt napokban az önkormányzat kérésére az egyesület bekapcsolódott a városban hatósági házi karanténban élő, koronavírusos fertőzöttek alapvető létszükségleti cikkekkel történő ellátásába is, aminek végrehajtása komoly járványvédelmi felkészültséget igényel.

Hozzátette: egyelőre minden más megszokott feladatukat el tudják látni. Pár nappal ezelőtt Őrhalomban egy kútba esett kutyát sikerült alpintechnikával kimenteniük. S mivel önkéntes tűzoltó-egyesületként is működnek, az elmúlt időben számos szabadtéri tűzesetnél kellett segédkezet nyújtaniuk a hivatásos tűzoltók munkájához.

Elkötelezetten segítenek

Az egyesület számára is nehezebb lett az élet, mivel a tagság jelentős része hivatásos tűzoltó, rendőr, egészségügyi dolgozó, vagy éppen a kritikus infrastruktúrát, közlekedést üzemeltető szakszemélyzet tagja. Nekik egy ilyen rendkívüli helyzet esetén sokkal kevesebb a szabadidejük, a hivatásukból eredően többször kell menniük szolgálatba. Ezért a teljes személyi állományukat mozgósították, hogy szükség esetén bármilyen típusú segítségnyújtásban részt vehessenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában