Április 19-ig 740 kórházi ágyat szabadítanak fel Nógrád megyében

Szűkebb hazánk kórházainak összesen 740 ágyat kell felszabadítaniuk a hét végére, hogy adott esetben fogadni tudják a koronavírussal fertőzötteket. Mindez nem jelenti azt, hogy az összes egyéb beteget hazaküldenék a kórházakból.

Kéri István

Kórházi ágyakat szabadítanak fel, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden beteget hazaküldenek

Forrás: NMH

Fotó: Illusztrációs fotó: Torjay Attila

A kórházak szerte hazánkban felkészülnek a koronavírus-járvány miatti tömeges megbetegedésekre. Április 19-ig országosan 32 900 kórházi ágyat – azaz az összes 50 százalékát – kell szabaddá tenniük az intézményeknek – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az adatokból látszik, egyre több a fertőzött és egyre több a beteg Magyarországon is, ezért a gyógyintézményeknek fel kell készülniük arra, hogy tömegével kell majd ellátniuk az embereket. Hozzátették: a cél az, hogy Magyarország egész területén, minden nagyobb kórházban legyen elég hely, elég ágy – akár több száz beteg ellátására is -, ha a tömeges megbetegedések szakaszába lépne a járvány.

Hangsúlyozták, az ágyak felszabadítása több ütemben zajló, hetek óta tartó munka. Ismertették: az április 19-ig biztosítandó 50 százalékos ágykapacitás 32 900 ágyat, míg a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitás 39 500 ágyat jelent, ezeket a koronavírusos betegek ápolására kell biztosítani szükség esetén.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az intézkedéssel azt szeretnék elkerülni, amit a külföldi tudósításokból is látni, hogy vannak országok, városok, ahol a tömeges megbetegedés miatt hirtelen szakadt rá a kórházakra több száz, több ezer beteg ellátása, és egyszerűen nincs hová tenni őket, nem jut nekik ágy, nem jut nekik megfelelő ellátás. Mint fogalmaztak: felkészítik a gyógyintézményeket a legrosszabb forgatókönyvre.

A kórházak megkapták az intézményükre vonatkozó megcélzott ágyszámot, ugyanakkor egy-egy megyén belül – a megyére előírt ágykapacitást megtartva – az egymás közötti átcsoportosításra is lehetőséget kapnak. Közölték: mindez nem jelenti azt, hogy az összes egyéb beteget hazaküldenék a kórházakból; arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni és melyiket nem, a kezelőorvos, illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő kórházi ágyszám kimutatása szerint a három nógrádi kórházban összesen 1479 betegágy található. A salgótarjáni és a balassagyarmati egészségügyi intézményekben aktív ellátás (is) zajlik, míg a pásztói kórház krónikus ellátást nyújt. Alapesetben a Szent Lázár Megyei Kórházban 550 aktív és 137 krónikus, a Dr. Kenessey Albert Kórházban 342 aktív és 275 krónikus, míg a Margit Kórházban 175 krónikus ágy található.

A nógrádi kórházakban április 19-ig 740 ágyat kell felszabadítani, míg a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitásnál további 147 ágyat lenne szükséges szabaddá tenni.

Osztályról osztályra

A salgótarjáni kórház aktív ágyaiból a legtöbb az ortopédia-traumatológiához (96 ágy) és a belgyógyászathoz (78 ágy) kapcsolódik. A balassagyarmati intézmény esetében a pszichiátria (105 ágy) és a belgyógyászat (54 ágy) a legjelentősebb szakterületek. A krónikus ágyak tekintetében Salgótarjánban a krónikus ellátás (87 ágy), Balassagyarmaton pedig a rehabilitációs ellátás (147 ágy) a markánsabb. Pásztón közel fele-fele arányban (95 ágy rehabilitációs és 80 ágy krónikus) jelennek meg ezek az ellátások, a Margit Kórházban azonban nincs betegápolási (hospice) részleg. Ez a Szent Lázár Megyei Kórházban 20, a Dr. Kenessey Albert Kórházban pedig 42 ilyen ággyal működik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában