A salgótarjáni idősek otthonába is elért az ellenőrzés

Salgótarjánban, a Baglyaskő Idősek Otthonában tartottak hatósági ellenőrzést a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai szerdán – számolt be róla az MTI.

MTI

Salgtarjn, 2020. prilis 29. A Ngrd Megyei Kormnyhivatal Npegszsggyi Fosztlynak munkatrsai (b, b2) a vdfelszerelseket ellenrzik, jobbrl Holecz Istvnn intzmnyvezet (j2) a salgtarjni Baglyask Idsek Otthonban koronavrus-jrvny idejn, 2020. prilis 29-n. Holecz Istvnn az ellenrzs utn elmondta, hogy az influenzajrvny miatt mr korbban szigortsokat vezettek be; februr 2-tl ktelezv tettk a kzferttlentst, a gumikeszty s a szjmaszk viselst a hozztartozk szmra. Az influenzs megbetegedseket sikerlt elkerlnik. Folyamatosan ellenrzik a bentlaksos szocilis intzmnyeket, idsotthonokat az orszgos tisztiforvos ltal elrendeltek alapjn a vidki teleplseken is. MTI/Komka Pter

Forrás: MTI

Fotós: Komka Péter

Holecz Istvánné intézményvezető az ellenőrzés után a helyszínen elmondta: az influenzajárvány miatt már korábban szigorításokat vezettek be; február 2-ától kötelezővé tették a kézfertőtlenítést, a gumikesztyű és a szájmaszk viselését a hozzátartozók számára. Az influenzás megbetegedéseket sikerült elkerülniük.

Miután március 8-tól az országos tisztifőorvos elrendelte a látogatási tilalmat, az idősekkel lakógyűlés formájában beszélték meg a helyzetet.

Fokozottan figyelnek a tisztaságra. Étkezések előtt a gondozók alkoholos fertőtlenítést végeznek a lakók kezén. Minden fürdőszobában folyékony szappant helyeztek el, az idősek is gyakran mossák a kezüket.

Az óvintézkedések közé tartozik, hogy március 24-től nem fogad csomagot az intézmény, április elsejétől pedig pénzt sem.

Izolációs tereket is kialakítottak az otthonban, kiürítettek négy szobát, ezek egyike a zsilipelésre lenne alkalmas az ápolószemélyzet számára. Bíznak abban, hogy erre nem lesz szükség – tette hozzá az intézményvezető.

Holecz Istvánné elmondta: sokat segít a kapcsolattartásban, hogy három okostelefont vásároltak, a Máltai Szeretetszolgálattól pedig két táblagépet kaptak, a szeretetszolgálat a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzésében is segített.

Kitért arra is, hogy elfoglaltságokkal, programokkal kedveskednek a lakóknak, akik mentálisan nehezen viselik, hogy nem tudnak találkozni a szeretteikkel. Működik énekkar, tartanak filmvetítést, kézműves foglalkozásokat, a tavasz beköszöntével sokan virágokat ültetnek az otthon kertjében.

Koronavírus Nógrád megyében

A dosszié további cikkei

Az idén 12 éves intézményt a Nógrád Megyei Önkormányzat alapította, a fenntartást 2017. november elsején vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ellenőrzés helyszíne, a Petőfi úti otthon 150, míg a Füleki úti telephely 74 férőhelyes.

Egyre nagyobb számban kerülnek be az otthonba rossz egészségügyi állapotú lakók, az utóbbi időben megemelkedett a demens betegek száma, számukra 40 fős részleget alakítottak ki.

Balassagyarmaton is ellenőriztek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a balassagyarmati idősek otthonában folyó óvintézkedéseket is ellenőrizték már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában