Aranykoszorús Gazda

2020.03.01. 15:20

Télen-nyáron helytáll a szécsényi mezőgazdász

Szécsény egyik nagy mezőgazdasági vállalkozója Mosó Ottó. A gépészmérnök-tanár korábban a helyi mezőgazdasági szakközépiskolában tanított, 1994-ben pedig úgy döntött, hogy feladja a pedagógusi pályát, és a mezőgazdasági vállalkozást választja hivatásul. A kiváló szakember korábban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Aranykoszorús Gazda kitüntetésében is részesült. Portálunknak elmondta: a mezőgazdaságban soha nincs megállás. A tél végi teendőkről beszélgettünk.

Szenográdi Ferenc

Mosó Ottó (középen) szécsényi mezőgazdász és alkalmazottai a gépműhelyben Fotó: Sz. F.

– Ha rangsorolni lehetne a tél végén esedékes feladatokat, milyen sorrendet állítana fel?

– Nehéz sorrendet megállapítani, mert minden feladat szerves része a munkánknak. Mindenképpen az első helyre kívánkozik az állattartás, én öt éve foglalkozom húshasznú szarvasmarhával. A jószág mellett nincs nyár és tél, hétköznap és ünnep, ott mindig helyt kell állni. Igaz, hogy az állataink szabad tartásúak, de a hideg napokban is meg kell oldani az itatásukat, az etetésüket. Szerencsére nagy gépparkkal rendelkezem. Amikor nincs más munka, az erő- és a munkagépeken is elvégezzük a téli karbantartást. Ilyenkor több lehetőség adódik az új gépek vásárlására is, most például egy korszerű permetezőgép beszerzését intézzük. Az időjárás is adhat egy kis munkát, ha esik a hó, vagy az ónos eső, a telephelyünket rendbe kell hozni. Be kell fejeznünk a telepen megkezdett építkezést is. A vetésforgót nem kell különösebben terveznünk, mert arra előírás van, hogy melyik növénykultúra után mit kell termeszteni. Ezt szigorúan be is kell tartanunk.

– Papírmunka is akad?

– Még nincs itt az adózás ideje, de nem hagyjuk meg a papírmunkát tavaszra, már most előkészítjük. Fontos feladatunk a gazdálkodási napló leadása, aminek most van itt a határideje. A vetőmag-kereskedőkkel is megkötjük a szerződéseket.

Mosó Ottó (középen) szécsényi mezőgazdász és alkalmazottai a gépműhelyben Fotó: Sz. F.

– Van még olyan termék, ami a magtárban értékesítésre vár?

– A termények nagy részét decemberig eladtuk, kevés kukoricánk még raktáron van. Az év elejére általában a kereskedők érdeklődése is elmúlik… Februárban a magtárak fertőtlenítésére, meszelésére fordítunk nagy gondot.

– Az időjárás mennyire fogadta kegyeibe a mezőgazdaságot?

– Az őszi vetés nagy részét idejében sikerült elvégeznünk. Az a mag, ami a késő őszi esőzések miatt később került a talajba, nehezebben indult fejlődésnek. Szerencsére az elmúlt időszakban nem volt hosszú ideig tartó és nagy mennyiségű csapadék, így ami lehullott, az beszivárgott a talajba, ezért belvízveszély nincs. December elején a fagyos idő miatt az őszi szántást nem tudtuk befejezni, annak csak a 90 százalékán vagyunk túl. Amikor a szántással leálltunk, akkor 17 centiméter mélyen fagyott volt a talaj! A decemberi hideg nem tartott sokáig, így több mint valószínű, hogy a talajban lévő kártevők nem pusztultak el. Azt azonban, hogy mik az időjárás hatásai, csak tavasszal fogjuk megtudni.

– Mikor kezdődik el a mezőn a munka?

– Februárban már hozzáfogtunk a műtrágya kiszórásához. Még egy gyenge havazás jó lenne, mert abban a műtrágya elolvad és könnyebben beszivárog a talajba. Ahogy a mondás tartja, január, február, itt a nyár, úgyhogy, ha az időjárás kegyeibe fogad minket, már márciusban teljes gépi kapacitásunkkal kint leszünk a határban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában