óvoda

2020.03.03. 11:20

Ferencesekkel teljes az élet a szécsényi óvodában

Új időszámítás kezdődött 2013-ban Szécsény oktatási életében, ekkor kezdte meg működését a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Az óvoda hét csoportjába jelenleg 172 gyermek jár, tizennégy óvodapedagógus és hét dajka foglalkozik velük.

Szenográdi Ferenc

Családias a hangulat a szécsényi keresztény óvoda foglalkozásain

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Arra törekszenek, hogy a gyermekek szokásai, viselkedésformái katolikus szellemben fejlődjenek.

– Célunk, hogy boldog, kiegyensúlyozott, egészséges lelkületű gyermekeket neveljünk. Törekszünk a jó közösségi szellem kialakítására, ebben az egymásért való önzetlen tenni akarás nyilvánul meg. Fontos, hogy a gyermekek örömmel jöjjenek az óvodába és jól érezzék magukat – mondta Smelkó Istvánné, az intézmény vezetője.

Családias a hangulat a szécsényi keresztény óvoda foglalkozásain
Fotó: Sz.F. / NMH

Az óvónők jól tudják, hogy a gyermek számára a legtöbb élményforrást a játék jelenti, ez a személyiségfejlesztés fő formája.

A vezető óvónő kifejtette: a napirendnek nincsenek merev határai, nagy teret kap benne a játék. Az óvoda termei különböző foglalkoztató eszközökkel jól felszerelt, az apróságok családias légkörben tölthetik el mindennapjaikat.

Smelkó Istvánné hozzátette, hogy tavaly felújították az óvodakertet és az -udvart. A munka a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány, a fenntartó támogatásával, a szülők segítségével valósult meg. Füvesítettek, színes házikók, homokozók, különböző képességfejlesztő játékok állnak a gyermekek rendelkezésére. Esős idő esetére egy viacolor burkolatú és egy fedett szabadtéri játszótér is a rendelkezésükre áll.

Az óvodásokat sok program várja. Bekapcsolódhatnak a népi játékokba, a drámapedagógia is hozzájárul a személyiségük széles körű fejlesztéséhez. A zeneovi és a néptánc célja a készségfejlesztés. A fiúk örömmel vesznek részt a labdarúgó foglalkozásokon.

Az óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a magatartási zavarokkal és beilleszkedési problémákkal küzdő, beszédhibás és hiperaktív gyermekek nevelésére. Velük külön szakemberek, gyógy- és fejlesztő pedagógusok, logopédusok foglalkoznak. A vezető óvónő elmondta, hogy munkatársai közül többen rendelkeznek fejlesztő óvónői szakképesítéssel. Az iskolával közösen van gyógypedagógusuk. Fenntartójuk, a Váci egyházmegye szükség esetén pszichológus szakembert is küld Szécsénybe. Van tornatermük is.

– Intézményünk kiemelt figyelmet fordít a keresztény értékek megismertetésére. Programjainkban szerepel a hitéletre való nevelés, a katolikus hagyományok megismertetése, megünneplése, gondolok itt a húsvétra, a karácsonyra és a többi ünnepre. Tanév elején a gyermekeinket elvisszük a templomba, szentmisére. Jó a kapcsolatunk az egyházzal, a ferences atyák gyakran ellátogatnak hozzánk, részt vesznek foglalkozásainkon is – mondta a vezető óvónő.

A nevelési program fontos része a természetismeret, a hagyományápolás, a város nevezetességeinek a megismertetése is. Utóbbiakat a sétákon az óvónők megmutatják a gyermekeknek. Megünneplik Szent Ferenc és Szent Márton napját, helyet kap a programjukba a Mihály-napi vásár is. A gyermeknap és anyák napja sem maradhat el.

Szécsényben az óvodapedagógusok, a dajkák nagy felelősséggel, szeretettel nevelik az apróságokat. Tudják, hogy sok múlik azon, milyen hatások, élmények érik őket hatéves koruk előtt.

Múzeumi foglalkozás apróságoknak

Az óvoda nem önálló sziget, a katolikus iskolával jó a kapcsolat, az iskolaköteles gyermekek 90 százaléka ezt az intézményt választja. Az óvónők és a pedagógusok gyakran találkoznak, megbeszélik a közös feladatokat. A múzeummal a kapcsolatot nemcsak a tárlatlátogatás, hanem a múzeumpedagógiai foglalkozások is fémjelzik. A művelődési ház szervezésében rendezett gyermekelőadásoknak résztvevői. A szülőkkel való együttműködés is példaértékű.

– Rendezvényeinket a szülők támogatják, azokba bekapcsolódnak. Nemrég rendeztük meg a 21. Morzsabált, amelynek előkészítésében is komoly segítséget kaptunk. A szülők műsoros estünkön is felléptek – mondta Smelkó Istvánné.

Hozzátette: rendszeresen igénybe veszik a szécsényi pedagógiai szakszolgálat munkatársainak segítségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában