nemzeti ünnep

2020.03.15. 20:06

Néhány kisebb nógrádi település megünnepelte március 15-ét

A legtöbb megyei település elfogadta az operatív törzs ajánlását és lemondta a március 15-i ünnepi műsort, azonban volt néhány község, ahol szűk körben mégis tartottak megemlékezést.

Veres Edina

Március 15-i megemlékezés és ágíú leleplezés Karancsberényben

Fotó: Hegedűs Márk

Karancsberényben hosszas előkészületek előzték meg a vasárnapi ceremóniát, hiszen azon felavatták a falu 1848-as emlékművét, amelynek készítője vitéz Oravecz Zoltán.

Lehoczkiné Csombor Erika polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta: Karancsberény a szabadságharchoz ott élő leszármazottak révén is kapcsolódik. Amint elhangzott: jakabfalvi és szászfalvi Jakabfalvay Antal, illetve fia Jakabfalvay Károly is fegyvert ragadtak 1848-ban.

– E két személy falunkkal való kapcsolata miatt is kötelességünk a múlt ünneplése. Úgy gondolom, hogy ez az emlékmű méltó módon köti össze a múltat és a jelent, hiszen így idős és fiatal egyaránt fejet hajthat elődeink tettei előtt. Március 15-re minden magyar büszke. E nap nem csupán az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, hanem a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja is. A rendszerváltás évétől munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnepünk, illetve a magyar sajtó napja is. Büszkének kell lennünk elődeinkre, akik ha kellett, bátran feláldozták életüket a szabadságért – hangsúlyozta a polgármester.

A szabadságharc hőseinek példaértékű cselekedetei előtt emléket állító alkotást Lehoczkiné Csombor Erika és vitéz Oravecz Zoltán leplezte le. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és a Vitézi Rend tagjai, Furis Hanga Lilla, a Szivárvány Népdalkör, illetve a karancsberényi lovasklub huszárjai.

Karancskesziben az ünnepi Szentmisét követően a temetőben elhelyezett obeliszk emlékműhöz vonultak az érdeklődők.

Királyhegyi Gyula, a település polgármestere kifejtette: úgy véli hasznos a keresztényi értékeket és az ősi hagyományokat őrizni és azokkal élni. Amint fogalmazott: 1848 szellemisége kötelez minket, és nem hagyhatjuk veszni az ezer évet. A liturgiához hasonlóan a megemlékezést is a Karancskeszi Ifjúsági Gitáros Közösség kísérte hangszer és ének szóval.

A kisebb települések mellett a megyeszékhelyen a különböző szervezetek külön-külön emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. Így például az önkormányzat képviseletében Fekete Zsolt polgármester mellett a helyi Fidesz-KDNP frakció képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a Múzeum téren álló Széchenyi-szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában