Dél-Tirolból a tarjáni, házi karanténba: sokkal többet tudunk foglalkozni a kiskutyánkkal

Megyeszerte többen is házi karanténba kerültek azok közül, akik nemrég tértek haza külföldről. Portálunknak mesélt egy ifjú salgótarjáni pár is.

B.L.

Dombi Armand és felesége olaszországi munkájuk után kényszerültek hatósági karanténba, ami március 25-én éjfélkor jár majd le.

Dombi Armand és neje továbbra is tünetmentes, s szigorúan betartja a karantén szabályait

A salgótarjáni férfi nejével Olaszországban, egészen pontosan Dél-Tirol északkeleti részén, Valdaora településen dolgoznak, az osztrák határ mellett. A téli és a nyári szezonokat is kint töltik, rendszerint négy-hat hónapos periódusokban.

Önkéntes karanténban a vívó

Pár napja bemutattuk a nógrádkövesdi vívót, Ondrik Konrádot is, aki önkéntes karanténba vonult, miután Eb-bronzzal tért haza Horvátországból. Otthon folytatja edzéseit.

– Tavaly december közepétől tartózkodtunk Olaszországban. A szezon hivatalosan április 15-ig tartott volna, de a kialakult helyzet miatt kénytelenek voltunk hamarabb hazautazni. A munkáltatónk ugyanis úgy döntött, hogy az olasz kormány – akkor még csak javaslatára – bezárja a munkahelyünket március 11-én – mondta Armand.

Hozzátette: munkáltatójuk elvégeztetett rajtuk egy vizsgálatot, ami igazolta, hogy tünetmentesek a koronavírust illetően, erre azért volt szükség, hogy elhagyhassák Olaszországot. A vizsgálat köhögéstesztből, sztetoszkópos vizsgálatból, valamint a testhőmérséklet méréséből állt. Végül kaptak egy igazolást, hogy nincsenek tüneteik, ezt követően azonnal indultak is haza.

Karanténban a püspöki kamionos is

Korábban bemutattuk a szurdokpüspöki Kollár Roland kamionsofőrt is, aki a napokban érkezett haza Olaszországból.

– Magyarországra éjfél után léptünk be Hegyeshalomnál, ahol minden autót megállítottak és megkérdezték, hogy honnan jövünk – mesélte a salgótarjáni férfi.

Azonnal félreállították őket, és egy védőruhába öltözött ember megmérte a testhőmérsékletüket, majd feljegyezte az adataikat.Váltottak néhány szót arról, hogy mi a teendő, ha hazaérnek.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected] A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

– Hajnal fél 6-ra értünk Salgótarjánba, a kocsiból a lehető leggyorsabban kipakoltunk, azóta a lakásban vagyunk. Néhány óra múlva az ÁNTSZ munkatársa telefonon megkeresett minket és tájékoztatott, hogy egy határozat alapján két hétig házi karanténban kell maradnunk. Adatokat egyeztettünk, valamint megkérdezték, hogy esetleg szükségünk van-e segítségre a bevásárlás intézésében, vagy hasonlókban. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis a testvérem és az édesanyám is a közelünkben laknak, ők mindenben segítenek. Ezért a felajánlott segítségre nem tartottunk igényt – vázolta Armand.

Ahogy elmondta, már a délutáni órákban a rendőrség kézbesítette nekik a hivatalos határozatot és a piros cédulát, amit az ajtóra kellett kiragasztani. Ezt követően megszerveztek mindent annak érdekében, hogy a lakásukat ne kelljen elhagyniuk, és hogy maximálisan eleget tudjanak tenni a karantén kritériumainak.

– A napjaink átalakultak, eleinte igyekeztünk olyan feladatokat találni magunknak, amiket amúgy is el kellett volna végezni a házban. Gondolok itt például apró javítási munkákra, rendszerellenőrzési feladatokra. Van egy kiskutyánk, akit versenyeztetünk, vele most sokkal többet tudunk foglalkozni – zárta beszélgetésünket Armand, aki elmondta azt is, hogy továbbra is tünetmentesek, és szigorúan betartják a karantént.

A hatósági karantén

Lényege, hogy a hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

A koronavirus.gov.hu oldal szerint a hatósági házi karanténra kötelezett személy köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. A háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában