kárognak és koszolnak

2020.03.29. 06:50

Két nógrádi városban is varjakkal harcolnak

Évekkel ezelőtt kezdődött a harc Balassagyarmaton és Bátonyterenyén a vetési varjak ellen. Utóbbi városban eredményes volt a küzdelem, míg az Ipoly-parti városban jelenleg is problémát okoznak a belvárosban is nagy számban tanyázó madarak.

Gulyás Edina

Vetési varjú. A termetes madár néha valósággal megszállja a közterületeket

Forrás: NMH

Fotó: Faragó Zoltán

Évek óta kellemetlenségeket okoznak a vetési varjak Balassagyarmaton. A belvárosban csapatos megtelepedésükkel, károgásukkal és ürülékükkel zavarják a lakókat. A Bükki Nemzeti Park engedélyével három évvel ezelőtt megkezdődött a hazánkban 2001 óta védett madarak fészkeinek külterületekre költöztetése.

A hatóság munkatársai gondos feltérképezés után jelölték ki azokat a lakóházaktól távolabb eső facsoportokat, ahol a varjak a szaporodási időszakban a legnagyobb rendben kikölthetik a fiókáikat. A szakhatóság bevonásával akkor több mint száz műfészket helyeztek el a város szélén.

– Az akkori kezdeményezés félig-meddig sikeres volt: vannak olyan helyszínek, ahonnan eltűntek a tollasok. A Palócligetet például már nem látogatják, köszönhető ez a környéken lakók hatékony segítségének is. Az ott élők engedélyezett hangoskodással zavarják a „fekete sereg” visszatérést – fejtette ki Orosz Kornél, az önkormányzat hatósági környezet- és természetvédelmi ügyintézője, hozzátéve: – Más területekre viszont folyamatosan visszatérnek. Így azóta is évről évre engedélyt kér az önkormányzat a költöztetésre.

Mint mondta, úgy tűnik, hogy a varjak egyáltalán nem félnek az emberektől, sőt jól érzik magukat a belvárosban. Emiatt idén februárban két helyszínről telepítették ki azokat. Az egyik általános iskola udvarán, a platánfákról kellett száműzni a hívatlan vendégeket, ugyanis zavarták a szabadtéri programokat és a testnevelésórákat.

Vetési varjú. A termetes madár néha valósággal megszállja a közterületeket
Fotó: Faragó Zoltán / NMH

Orosz Kornél arról is beszélt, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának engedélyével március végéig bizonyos hangkeltéssel zavarhatják a madarakat, megelőzve így egyes területeken a fészkelésüket. Emellett a fák visszametszésével is elérhető az utóbbi eredmény. Azonban az ötven–száz éves platánfákat nem szívesen vágják szinte kopaszra.

Két évvel ezelőtt a vetési varjak csapatos megjelenése Bátonyterenye belvárosában egyaránt zavarta a lakosságot és a gépjárművezetőket. Akkor a városvezetés a problémát a fák koronáinak visszametszésével orvosolta, megakadályozva ezzel a madarak beköltözését. A Gesztenye úton a természetvédelmi hatóság engedélyével költési időn kívül eltávolították a fészkeket. A magas ágakat pedig, amelyen szívesen tartózkodtak a tollasok, visszametszették.

– A két évvel ezelőtti intézkedés jól sikerült, a vízmű körüli kis erdőkből azóta nem tértek vissza a városba a varjak. Napjainkban már nem érkezik az önkormányzathoz panasz ez ügyben – közölte Kerekes László, a városüzemeltetési osztály vezetője.

Kora tavasz a fészekrakás ideje

A vetési varjak március elején már megkezdik a fészkek tatarozását, 3–6 fiókájukat májusra fel is nevelik. Magyarországon a faj 2001 óta védett. Az 1980-as években a Kárpát-medencében hatalmas tömegekben fordult elő. Mezőgazdasági kértételei miatt szelektív, csak a varjúfélékre ható mérgek alkalmazásával a töredékére csökkentették az állományt. A védelemnek – az uniós jogharmonizáció mellett – természetvédelmi oka is van: a vetési varjak elhagyott fészkeiben vörös és kék vércsék, erdei fülesbaglyok is költenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában