Nógrád megye

2020.03.19. 19:39

Kedvezőek az előjelek, csak fagy ne jöjjön

Egyelőre kedvező az agrometeorológiai helyzetkép, elegendő volt az ősz végi, majd a téli csapadék. Jók az idei szezon előjelei, teljesen feltöltődött a talaj nedvességgel.

K. I.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az elmúlt néhány hétben 50 milliméternyi csapadék hullott a nógrádi földekre. A talajnedvesség egy méterig százszázalékos vagy közel százszázalékos, a megyei szántókon a talajhőmérséklet a felső 20-30 centiméteres rétegben 4-5 Celsius-fok körül alakul térségünkben.

Az őszi vetések közül a búza és az árpa a bokrosodás fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a repce hajtásai is lassan megindulnak. Az enyhe időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése javában zajlik. A vegetáció nagyon korai megindulása miatt joggal lehet tavaszi fagykártól tartani.

A meteorológiai szolgálat mérései alapján a 2019/2020-as tél a harmadik legmelegebb volt 1901 óta hazánkban. Az évszak középhőmérséklete 2,68 Celsius fok volt, ami mindössze 0,04 fokkal marad el a második legenyhébb, 1997/1998-as tél középhőmérsékletétől.

Csapadék tekintetében a mögöttünk hagyott évszak átlagosnak tekinthető. A december és a február a szokásosnál csapadékosabbak voltak, míg januárban az 1981–2010-es átlag fele sem hullott le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában