Hollókő – az egészség most mindennél fontosabb

Az új típusú koronavírus elterjedését megelőző intézkedések miatt idén elmarad a Hollókői Húsvéti Fesztivál. A világörökségi település legnagyobb rendezvényének kiesése érzékenyen érinti a helyieket.

Lászlók Judit

Fotós: T.Dominik

Fotós: T.Dominik

– Az egészségünk a legfontosabb, éppen ezért szükséges az előírások betartása – mondta Szabó Csaba, Hollókő polgármester.

Hozzátette: az esemény törlése mellett további szigorításokat vezettek be: a falu összes látnivalója – köztük a vár is – határozatlan időre bezárt. A kialakult helyzetről egyeztettek a velük szerződésben álló vállalkozókkal, akik a boltjaik bezárása mellett döntöttek. Számukra elengedik a bérleti díjat ezekben a nehéz időkben. A pályázati forrásból biztosított fejlesztések tovább haladnak, azonban önkormányzati finanszírozásból nem indítanak el újabbakat – kivárnak.

– Az egészségünk a legfontosabb, éppen ezért szükséges az előírások betartása – mondta Szabó Csaba polgármester
Fotó: T.D. / NMH

A világörökség részét képező településen óriási bevételkieséssel számolnak, mivel a költségvetésük kétharmada a turizmusból származik.

– A kialakult helyzetet kezelnünk kell. A Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-nek nem lesz jövedelme, így néhány munkatársunk bérét nem tudjuk fedezni a továbbiakban. Szerettük volna elkerülni a fizetésképtelenséget és a fizetés nélküli szabadságot, ezért velük közös megegyezés alapján felbontottuk a munkaszerződést. Be kellett látnunk, hogy most az a legjobb, ha ezek a kollégák munkanélküli segély által kapnak pénzt. Bízunk abban, hogy a kormány majd segíti a turisztikai ágazat szereplőit. A legfőbb célunk pedig az, hogy az elbocsátott embereket hamarosan visszavehessük dolgozni – mondta Szabó Csaba.

Hiába a szigorú intézkedések, az Ófalut ennek ellenére is folyamatosan látogatják a turisták.

– Jelenleg is vannak kirándulók és attól tartunk, hogy a húsvéti hosszú hétvégén is sokan érkeznek Hollókőbe. Ez azonban most túl nagy kockázatot jelentene az egészségre a koronavírus miatt. Ezért ez ügyben felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel – mondta Szabó Csaba.

Nemcsak az önkormányzat életét nehezítik a körülmények, hanem a helyi vállalkozókét is.

Vöröss Tamás
Fotó: T.D. / NMH

– A húsvéti fesztivál a fő bevételi forrásunk, ezzel a rendezvénnyel kezdődik a főszezon. Jelenleg csak az alap pékárukat sütjük, és a megrendeléseinknek teszünk eleget. Amely éppen csak elég lesz a vállalkozás életben tartásához – mondta Vöröss Tamás, a Kalácsos Pékség vezetője.

Kucsik László, a Fehér Holló Presszó és Terasz tulajdonosa próbál optimista maradni és reméli, hogy az emberek a későbbiekben tudják pótolni az elmaradt kirándulásokat, így valamennyivel kompenzálhatják a kieső bevételt.

Amberg Dóra, a Castellum Hotel Hollókő szállodaigazgatója elmondta, hogy náluk jelenleg is tartózkodnak vendégek és jövőbeni foglalásaik is vannak.

– A szobafoglalások megtartása érdekében módosítottuk a lemondási feltételeket. Mindemellett a le nem mondható és előre kifizetett foglalások időpontjait is át lehet helyezni későbbre. A szállodánkban betartjuk az operatív törzs által javasolt ajánlásokat, valamint folyamatos a fertőtlenítés. Vendégeink és kollégáink biztonsága érdekében pedig folyamatos kapcsolatot tartunk egy mikrobiológussal és a vegyszerbeszállítónkkal – mondta.

A szállodát a bezárás egyelőre nem fenyegeti, azonban ha a kormány a későbbiekben elrendelné, akkor természetesen eleget tesznek a rendeletnek.

A turizmust is próbálják segíteni

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán Orbán Viktor fontos gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be, amely a turizmust is érinti. Június 30-ig a szektorban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. A helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában