nimródok

2020.03.15. 15:25

Egyre többen űzik a vadat Nógrádban

Megyénkben több mint 1800-an váltottak az előző évben vadászjegyet. Ennél azonban lényegesen többen, csaknem 3500-an űzik itt a vadat, ugyanis sokan más megyében vagy a fővárosban élnek.

Gulyás Edina

Február utolsó napja, idén 29-ike, a vadászati év vége volt. Ennek az oka a vadászati idényekkel függ össze, az elejthető fajok többsége már nem lőhető március 1-től. A vadászjegyeket is február utolsó napjáig kellett érvényesíteniük a nimródoknak.

– Fontos változás előtt állunk, a következő év januárjától már plasztikkártyán rögzítik az adatokat. Így a jövőben interneten is lehetőség lesz a vadászjegy érvényesítésére – mondta portálunknak Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára.

Hozzátette: az érvényesítő bélyeg mellé alap és emelt biztosítást is választhatnak az érintettek. A vadászjegy ára 25 ezer forint, ami tartalmazza az ezer forintos alapbiztosítás díját és a négyezres kamarai tagdíjat is. Aki betöltötte a hetvenedik életévét, annak ez utóbbit nem kell kifizetnie. A maradék 20 ezer forintból más célok mellett kamarai alapot képeznek, amibe így évente és országosan összegyűlik 500-600 millió forint. Ebből az összegből pályázhat minden vadászatra jogosult támogatásra, az elnyert pénz különböző vadgazdálkodási célokra fordítható. A felhasználható keret minden évben el is fogy.

Szabó László arról is beszámolt, hogy minden évben kismértékben növekszik a vadászjegyet váltók száma. Szűkebb hazánkban tavaly több mint 1800 nimród – köztük mintegy kétszáz hetven év feletti – tette ezt meg. Valójában ez a szám jóval nagyobb, megközelítőleg 3500-an űzik a vadat Nógrádban, azonban a jegyet a lakóhely szerinti vadászkamaránál kell megvásárolni. A vadászjegybe ragasztott érvényesítő bélyeg a vadászható fajok elejtésére jogosítja tulajdonosát egy éven keresztül. Ugyanez a feltétele annak, hogy a fegyvertartási engedélyét ne vonja be a rendőrség.

– Nógrád megyében ötvenkét vadásztársaság működik, számuk folyamatosan változik. Ezen társaságok tagjai vannak a legjobb helyzetben, ők az adott területen – idénytől függően persze – bármikor elejthetik a vadászható fajokat. A bérkilövők és az állampolgári jogon vadászók nem tehetik ezt meg, ők csak akkor ragadhatnak fegyvert, ha meghívást kapnak, vagy megvásárolják a lehetőséget – fejtette ki Szabó László.

Szűkebb hazánk az ország leginkább erdősült megyéje, a terület több mint 40 százalékával. Ennek köszönhetően leginkább a nagyvad a jellemző, megtalálható a gím- és a dámszarvas mellett a muflon, az őz és a vaddisznó is. Ez utóbbit egész évben űzhetik a nimródok, a többi fajt vadászidény védi.

A megye déli részén az apróvad kedvelői is megtalálják számításaikat, az alkalmas élőhelyeken puskavégre kapható itt a fácán, a mezei nyúl, a tőkés réce is. A víziszárnyasok vadászata persze ritka élményt jelent Nógrádban. A ragadozók közül a róka a leggyakoribb.

Címkék#vadászat

Ezek is érdekelhetik