hulladék

2020.03.05. 11:20

Egyre több szemétkupacot látni a nógrádi utak mentén

Problémát okoznak az utak és az erdők szélén lévő illegális hulladéklerakók a megyében, amelyekkel csak nehezen tudják felvenni a harcot az érintett szervezetek és az önkormányzatok.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Egyre több szemétkupacot lehet látni az utak mentén, a városokban, valamint az erdőkben is. Ez igen nagy gondot okoz, hiszen nemcsak rombolja a látképet, de az emberekre és természetre is rendkívül káros.

– Az illegális hulladék felszámolása nem kimondottan a Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. feladatkörébe tartozik. A mindenkori terület tulajdonosának – ahol a szemet kidobták – kell törvénybeli kötelezettségének eleget téve gondoskodni a szemét begyűjtéséről és elszállításáról. Mi segítséget nyújtunk ebben. Ha például konténert rendelnek, akkor a hulladék szállításában és ártalmatlanításában közreműködünk – mondta Fekete Zoltán, a VGÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nagy László, a társaság vállalkozási vezetőhelyettese hozzátette, hogy mindezt a hulladéktörvény is szabályozza. Amennyiben a tulajdonos nem viszi el a területéről a szemetet, abban az esetben az önkormányzat léphet fel. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt uniós pályázati forrásból és állami támogatásból a megye több területén is létrehoztak hulladékudvarokat, hogy megoldják az illegális szemétlerakás problémáját.

Felelőtlen emberek hulladékát zsákolják be
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Három helyen van hulladékudvarunk, Bátonyterenyén, Pásztón, illetve Salgótarjánban. Ezeket a lakosok díjtalanul használhatják szabályozott formában. Jelenleg egyébként zárva tartanak, majd csak március 1-jén nyitnak ki – emelte ki Fekete Zoltán, aki úgy véli, a gondot így sem sikerült megoldani, hiszen sokan a rég bevált és megszokott módon válnak meg a hulladéktól.

– Amíg ezt nem szankcionálják komolyan, addig nem is fog változni a helyzet. Az embereknek környezettudatosabban kellene élniük, ez mindannyiunk felelőssége – hangsúlyozta az igazgató.

Pásztón már többször is gondot okozott a zöldterületekre lerakott szemét, amit az önkormányzatnak saját költségből kellett elszállíttatni. Ezenkívül a városban sem figyelnek a környezetükre az emberek. A szelektív lerakókba hordják ugyanis azt a hulladékot is, ami nem oda való.

Farkas Attila, a város vezetője szerint az illegális hulladéklerakással nehéz küzdeni. Hamarosan azonban kamerákat szerelnek fel bizonyos területekre, de a polgármester úgy véli, ezek sem nyújtanak majd százszázalékos megoldást.

Erdőtarcsán is több zsák szemetet szedtek össze a közfoglalkoztatottak. Az út szélén több kidobott használati tárgy hevert, így például rongyok, sitt, műanyag, üveg, sörös- és energiaitalos doboz, papír, csaptelep, olajsütő, de még elsősegélydoboz is.

– Sajnos még mindig sok helyen van hulladék. Felvettük azonban már a kapcsolatot a tulajdonosokkal, és közösen keresünk megoldást a problémára – árulta el Markó Róbertné, a falu polgármestere, aki szerint az embereknek sokkal jobban oda kellene figyelni, hogy ne szennyezzék a környezetüket.

Nógrád megye nyugati részén is gondoskodnak a települések önkormányzatai az illegális hulladék összegyűjtéséről, így például Endrefalván is.

– Több kihelyezett szelektív gyűjtő, valamint egy nagyobb konténer is található a faluban. Ennek ellenére vannak bizonyos területek, ahová illegálisan lerakják a szemetet – közölte Csóriné Botyánszki Ágnes, polgármester.

Mint mondta, a közfoglalkoztatottak évente több alkalommal összegyűjtik a hulladékot, de részt vesznek minden évben a TeSzedd! elnevezésű akcióban is karöltve az iskolásokkal, így rendszeresen tisztítják a települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában