hamvasztás

2020.03.25. 13:45

Akár több tízezerre is rúghat a házi kedvenc eltemetése

Az elpusztult házi kedvencek nem csak érzelmi okok miatt okoznak fejtörést gazdáiknak, az sem mindegy, hová kerül a tetem. A szabályozásnak és a lehetőségeknek jártunk utána.

Gulyás Edina

Salgótarján külterületén, Csókáspusztán működik a térségi hamvasztó

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az állati tetemek ártalmatlanítását európai uniós és nemzeti szintű rendeletek is szabályozzák. Ezekben a nyomon követhető, biztonságos kezelést részesítik előnyben, azaz az elpusztult állatok engedéllyel rendelkező üzemekben történő feldolgozását, ártalmatlanítását.

A házi kedvencek hulláját a jogszabályok szerint három módon ártalmatlaníthatja a tulajdonos. Saját ingatlanán – kivéve magas talajvízállás esetén – évente száz kilogramm össztömegig eláshatja. Elföldeltetheti kedvtelésből tartott állatok kegyeleti temetőjében, valamint elégettetheti az erre a célra kialakított kis kapacitású égetőben.

Salgótarján külterületén, Csókáspusztán működik a térségi hamvasztó
Fotó: H. Cs. / NMH

– A kisebb testű elhullott haszonállatokat a tulajdonos a saját ingatlanán eláshatja, szintén száz kilóig évente. Feltéve, hogy az elföldelés helyén a felszín alatti víz nyugalmi szintje és az elföldelés mélységi szintje között az eltérés egy méter – fejtette ki dr. Imre Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állatvédelmi Osztály vezetője, hozzátéve:

– A rendelet a három hetesnél fiatalabb malac tetemének megsemmisítését is megengedi az előző módon. De a jelenlegi járványügyi helyzetben, amikor a vaddisznók között felbukkant az afrikai sertéspestis, valamennyi elhullott házi sertést be kell jelenteni az állatorvosnak. Az elpusztult disznóból mintát vesznek, a tetemet pedig állami költségen semmisítik meg. Mint mondta, a 2005 végétől tilos az elpusztult állatokat dögkutakba helyezni. Az esetek többségében ezeket a kutakat felszámolták, beomlasztották és területüket újra hasznosították.

A házi kedvencek hamvasztására 2009 óta van lehetőség szűkebb hazánkban. Ezt a szolgáltatást a a Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. biztosítja a megyeszékhelyen és a térségben élők számára. A hamvasztó a Térségi Hulladékkezelő Központ részét képezi, amely Salgótarján – Csókáspuszta területén található.

– A kisállathamvasztó azok számára nyújt megoldást, akik nem tudják házi kedvencüket eltemetni, vagy érzelmi kötődés miatt szeretnék hamvaikat megőrizni – fogalmazott Fekete Zoltán, a városüzemeltetési kft. igazgatója, hozzátéve: – A berendezés teljesen zárt rendszerben működik, és egészen kis méretű tetemektől a nagyobb méretű kutyák befogadására is alkalmas. A felső határ a 150 kilogramm.

A fenti szolgáltatás és mellé a szállítás is megrendelhető a cégtől előzetes telefonos egyeztetés alapján. A 06-32/511-025 vagy a 06-32/440-366 telefonszámokat hívhatják munkaidőben.

A tulajdonosok a VGÜ honlapján is tájékozódhatnak. A hamvasztás ideje nagyban függ az elhunyt kedvenc méretétől, de lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gazdik jelen legyenek a folyamat alatt.

A hamvak elhelyezése egy, a vállalat által biztosított vagy a megrendelő által hozott urnában történik. A szolgáltatás díja a néhai kedvenc méretétől függ, amit a hamvasztás ideje arányosan követ. Egy közepes testű kutyus elhamvasztása urnával együtt bruttó 29.500 forintba kerül.

Az elgázolt állatokat is elszállítják

Az országos közúthálózaton az elhullott állatok tetemeinek elszállítását a Magyar Közút Nonprofit Kft. végzi. Az önkormányzati utakon ez természetesen az adott településvezetés feladata. Az útellenőri szolgálat folyamatosan járja az utakat, az ő visszajelzéseik, valamint lakossági bejelentések alapján szereznek tudomást a gázolásról – közölte Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő kommunikációs osztályvezetője. Mint mondta, az elhullott állatok elszállításáról erre szakosodott alvállalkozókon keresztül gondoskodnak. Amennyiben vad esik áldozatul, akkor az illetékes vadásztársaságot kötelesek értesíteni. Közegészségügyi okokból azt javasolják, hogy a közlekedők ne érintsék meg, és semmiképpen se szállítsák el az úton talált tetemeket. Azokról telefonon és elektronikus úton is bejelentést tehetnek, az elérhetőségek megtalálhatók a Közút weboldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában