figyeljünk egymásra

2020.02.16. 15:20

Tüzelőt és betevőt is kapnak a nógrádi nélkülözők

Nógrád megye települései­nek önkormányzatai többféle módon segítik az embereket, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Tóth-Nagy Orsolya

Településeink többsége pályázott szociális célú tüzelőanyagra.

Forrás: MW

Fotó: Lehoczky Péter

Étellel és tüzelővel is támogatják a települések vezetői a nehéz sorsú embereket.

Héhalomban nagy gondot fordítanak arra, hogy minden családban meleg étel kerüljön az asztalra és legyen tüzelő is.

– Kaptunk szociális tűzifát, amit minden egyes rászoruló megkap a téli időszakban. Ezen túl az önkormányzat saját forrásból is vásárolt igen nagy mennyiségű fát, amit ugyancsak szétosztunk a hátrányos helyzetűek között. Mivel ez már évek óta így történik településünkön, sok nélkülöző már előre jelzi a hivatal számára, hogy igényt tart a tüzelőre – mondta Bakos József, a falu polgármestere.

Hozzátette: a polgárőrök és az önkormányzat dolgozói rendszeresen figyelik a házakat, hogy mindenhol van-e fűtés, nehogy valaki megfagyjon a téli hidegben. Ahol úgy tapasztalják, hogy gond van, ott pedig megpróbálják megoldani a problémát.

Egy népkonyha is működik a faluban.

– A Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve heti öt nap adunk ingyen ebédet a szegényeknek. Emellett az óvodai konyhán is főznek ételt számukra – közölte a település vezetője.

Varsányban igény szerint segít az önkormányzat a leginkább rászorultaknak.

– Abban az esetben rendelünk szociális tűzifát, ha igényt tart rá valaki. Többféle módon támogatjuk a nélkülözőket, amire kifejezetten szükségük van, azt adjuk számukra. Ez nemcsak télen, hanem egész évben így működik a településen – árulta el Kanyó Judit polgármester.

Bárnán is éltek a szociális tűzifa lehetőségével, így 140 köbméter fát osztottak ki mintegy 70 rászoruló család számára az elmúlt időszakban. Oravecz Roland, a falu első embere kiemelte, hogy emellett községükben igencsak jutányos áron juthatnak meleg ételhez a hátrányos helyzetűek, mindössze 50 forintért. A betevőt munkanapokon lehet igényelni.

Bátonyterenyén szintén tűzifával támogatják a rászorulókat.

– Saját forrásból összesen 300 családnak segítünk. Ezen túl a közelmúltban szerveztünk ételosztást is Kecskés Attila helyi vállalkozóval együttműködve, de több más területen is támogatjuk a nélkülözőket. Bármilyen problémával fordulnak hozzánk, természetesen segítjük őket – mondta Nagy-Majdon József, a város polgármestere, aki azt is elárulta, hogy ruhákat is adtak már a szegényeknek a téli időszakban.

Tűzifára és szénre pályázhattak

Tavaly a kormány ötmilliárd forintot biztosított a szociális célú tüzelőanyag szétosztását célzó programra. Azon települések önkormányzatai nyújthattak be pályázatot, ahol a lakosság száma nem éri el az ötezret.

A vissza nem térítendő költségvetési támogatást tűzifa, valamint barnakőszén megvásárlásához lehetett igényelni. A felhíváson nyertes helyhatóságoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között.

A teljes összeg pénzügyi felhasználása pedig legkésőbb március 31-ig történhet meg. Régóta elérhető már a támogatás, az elnyerhető összeg kerete az évek során a hatszorosára emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában