felvonulás

2020.02.17. 16:45

Kiszebábégetéssel temették a telet Tolmácson

Télűző, farsangoló felvonulást tartottak a hétvégén a faluban. A közösségi mulatozás csúcspontjaként ellobbant a szalmából készült kiszebábu, s vele együtt a falu lakóinak minden gondja-baja.

Sziládi Krisztina

Fotó: (c) Torjay Attila

A téltemetés hagyományos, régi ünnepét ma már vidéken is csak elvétve ismerik és tartják meg. Tolmács viszont élen jár az elfeledett hagyományok újjáélesztésében. Mindez annak köszönhető, hogy a település lakói igénylik a változatos közösségi életet és hajlandóak rendszeresen részt venni a rendezvényeken, valamint segítik azok létrejöttét.

Jakus Szilvia, a közösségi ház vezetője három éve kezdte el újra szervezni a farsangi ünnepkörhöz tartozó, falun végigvonuló felvonulást és kiszebábégetést, mely a babona szerint megszabadítja az embereket minden bajtól.

– A héten az egyik délután közösen elkészítettük és felöltöztettük a kiszebábot, majd egy másik nap a gyerekekkel álarcokat készítettünk. A falubeliekkel egyeztettünk, ki hajlandó a háza előtt fogadni és vendégül látni étellel-itallal a farsangoló menetet. Az idősek klubjának tagjai öt kiló lisztből sütöttek nekünk fánkot erre az eseményre – mesélt az előzményekről Jakus Szilvia.

A tolmácsiak nyitottságának köszönhetően remekül sikerült a felvonulás. A különféle zajkeltő szerszámokkal, kereplőkkel felszerelt, télűző rigmusokat kiabáló vonulókat egy dobos és kikiáltó vezette végig a falun két kecskedudással kísérve, akik meg-megálltak a vendéglátó porták előtt egy kis harapnivalóért, szíverősítőért. Végül a falu közepén a kiszével együtt elégették gondjaikat, majd a közösségi házban a zenészek muzsikájára ropták a táncot estig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában