szűrés

2020.02.19. 06:50

A nógrádi halálozások döntő többségéért a daganatok felelősek

Húsz éves a rák elleni küzdelem világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, s hangsúlyozza a megelőzés, illetve a megfelelő kezelés fontosságát. Nógrád megyében a 40 év felettiek esetében a daganatok felelősek a halálozások döntő többségéért.

Gerhát Karina

– A méh­nyak­rák-, a légcső-, a hörgő- és a tüdődaganatok, az ajak- és a szájüregrák, továbbá a férfiak prosztata- és vastagbéldaganata esetében az országos átlagnál magasabb, míg a női emlő- és a vastagbélrák tekintetében kedvezőbbek a halálozási mutatók szűkebb hazánkban – mondta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A megyei tiszti főorvos hozzátette: az egészségi állapot alakulásában az egyén életmódjának van a legnagyobb szerepe. Éppen ezért javulás az emberek magatartásának megváltoztatásával, a minél hatékonyabb megelőzéssel, valamint az egészségtudatosság növelésével érhető el.

– Az elsődleges megelőzés hatékony eszközei a védőoltások, az egészséges táplálkozás, illetve a rendszeres fizikai aktivitás és a sport. A dohányzás, továbbá a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével számos megbetegedés megelőzhető. A dohányzó férfiak átlagosan 16, a nők pedig 19 évvel rövidítik meg az életüket a nem dohányzó társaikhoz képest – emelte ki a tiszti főorvos.

Feketéné dr. Zeke Ildikó hozzáfűzte: a betegségek 80 százaléka az étkezéssel függ össze, a helytelen táplálkozás miatt kialakult elhízás ugyanis a daganatos megbetegedések kockázatát is növeli.

A tiszti főorvos kitért arra is, hogy a népegészségügyi célú szervezett lakossági szűrések – az emlő, a méhnyak és a vastagbél esetében – a másodlagos megelőzés hatékony eszközeiként a felnőttek egészségben eltöltött éveinek növelését, a korai, elkerülhető halálozás csökkenését célozzák meg. A korán diagnosztizált, áttéteket még nem adó daganatok, vagy a rákmegelőző állapotok felismerése mind az egyén, mind pedig az egészségügy terheit csökkenti.

– Sajnos a részvételi hajlandóság mindhárom szűrés esetében alatta marad annak a minimum 70 százalékos értéknek. Ha nem így lenne, csökkenhetne a 65. életév előtt bekövetkező halálesetek száma – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

Hozzátette: az egészséges életmód támogatásával, a fiatal korban megkezdett egészségfejlesztéssel, össztársadalmi összefogással lehet eredményeket elérni. Ehhez az önkormányzatok, az egészségügyi szolgáltatók, az oktatási-nevelési intézmények és a civil szervezetek együttműködése szükséges.

A kormány éppen ennek mentén Nógrád megyében indította útjára kampányát, ami helybe viszi a komplex szűrővizsgálatokat. Emellett ingyenesen elérhető a vastagbélszűrés lehetősége is az 50 és a 70 év közötti embereknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában