mulatság

2020.02.18. 18:52

A hagyományokat éltetve farsangoltak Drégelypalánkon

Farsangi mulatságot rendezett a hétvégén a Drégelypalánki Hagyományőrző Csoport.

Sz. K.

A bálba meghívást kapott a falu lakossága, valamint mindazon partnereik, akikkel az év során szorosabb együttműködést alakítottak ki.

A farsangi bálban az elmaradhatatlan jelmezes felvonulás és táncmulatság mellett a csoporttagok egy fonóbeli vidám, csipkelődős jelenet előadásával is emelték a hangulatot. S hogy igazán hűek legyenek a farsangi hagyományokhoz, saját maguk által készített kocsonyával és farsangi fánkkal várták a mulatni vágyókat.

Az elmaradhatatlan jelmezes felvonulás mellett vidám jelenettel is emelték a hangulatot
Fotó: T. D. / NMH

A drégelypalánki hagyományőrzők tavaly novemberben ünnepelték tízéves fennállásukat. A 2009-ben, a helyi énekelni és táncolni szerető asszonyokból alakult csoport azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyar paraszti kultúra egykori gazdagságát megmutatja, a településen még élő hagyományokat, helyi és palóc népdalokat csokorba szedi, és nem hagyja feledésbe merülni.

Eleinte saját kedvtelésükre énekelgettek, majd rövidesen megérkezett az első felkérés nyilvános szereplésre is – mondta el portálufanknak Benyó Jánosné, alapító tag. Repertoárjuk folyamatosan bővül bordalokkal, tréfás népdalokkal, karácsonyi és a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó dalcsokrokkal.

Vezetőjük Tóth Zsuzsanna néptáncoktató, aki a táncok betanulását segíti. Két férfi taggal is büszkélkedhetnek, egyikük Lukács Ákos, aki tangóharmonikán játszik. Műsoraikkal színesítik a helyi rendezvényeket, de állandó szereplői a környékbeli falunapoknak, és az Ipoly túloldalán található felvidéki településekre is gyakran hívják őket szerepelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában