szárnyas patkányok

2020.02.25. 19:50

Igen veszélyesnek minősül a Salgótarjánt néhol elborító galambürülék

Ugyan a galambok a béke jelképei, a városlakók mégis háborút vívnak a szárnyas kártevő ellen.

K. K.

Galamb örülélk helyzet Salgótarjánban, Oláh Krisztián

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Befészkelték magukat a város életébe a szárnyas patkányként is gyakran emlegetett városi galambok, melyek tömeges jelenlétükkel évek óta megkeserítik a belváros lakóinak életét. Csorog a galambpiszok a Pécskő út sarkán lévő társasház falán, de felhalmozódott a járdán és olykor a járókelők nyakába is potyog a lilás-szürkés égi „áldás”.

A boltosok is panaszkodnak. Azonban a repülő problémára évek óta nem találnak hatékony megoldást. A városvezetés önkormányzati rendelettel próbálja felvenni a küzdelmet a galambpiszok ellen. Bár szabálysértést követ el, aki a közegészségügyi szempontból veszélyt jelentő állatokat eteti, néhányan mégis így tesznek.

– Járványügyi szempontból a madárürülék veszélyes anyagnak tekintendő. A galambok többek között embervért szívó paraziták terjesztésében is szerepet játszanak. A gyakran nagy mennyiségű ürülék portartalmának belégzése különösen veszélyes – hívta fel a figyelmet Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos. Hozzátette: a por bárki számára ártalmas lehet, de elsősorban az eltávolítást végzőket veszélyezteti.

Járványügyi szempontból a madárürülék igen veszélyes anyagnak tekintendő
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A közegészségügyi kockázaton túl jellemző, hogy a madarak székletüket gyakran hullatják az épületekre, szobrokra, gépjárművekre és a különféle fémtárgyakra. Savas ürülékük roncsoló hatása a fém- és kőburkolatok idő előtti rongálódásához vezet. A parkok padjaira, sétaútjaira, esetleg az emberre jutva zavarják a pihenést és a napi munkavégzést.

Megkérdeztük: Mi a véleménye a helyzetről?

Varga Albinné: Igazán gyönyörű lett a megújult sétálóutca, a szépségét azonban mégis elcsúfítja a rengeteg galambpiszok. Az önkormányzat annyit tud tenni az ügy megoldása érdekében, hogy havonta legalább egyszer letakarítja és fertőtleníti az érintett területet, de ez nem jelent hosszú távon megoldást. Az épület nem az önkormányzat tulajdona, így a társasháznak kell valamit tenni – mondjuk szögesdrótokat kirakni –, hogy ne szálljanak ide a galambok.

Oláh Krisztián: Azonfelül, hogy rombolja az üzlet esztétikai értékét és a forgalmunkat is nagymértékben befolyásolja, a vásárlókat is zavarja az ürülék, hiszen sokszor a galambok miatt nem tudnak kiülni jó időben a teraszra. Jó lenne, ha történne ez ügyben változás, de addig nem tudunk mást tenni, mint tisztán tartani az utcafrontot és azonnal felseperni az ételmaradékokat a teraszon, így nem adunk táptalajt a galamboknak, hogy jól érezzék magukat a környezetünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában