Muzsikál az erdő

2020.01.06. 11:20

Könyvben is jól muzsikál a nógrádi erdőt megtöltő zene

Nógrád egyik legismertebb rendezvénysorozatát nyár elején tartják, és általában erdős környezetben zajlik. Nem is csoda, hiszen a megye erdősültsége meghaladja a 40 százalékot, így a helyszín adott. Az viszont, hogy a koncerttermek kifinomult hangszerei szólnak a lombok alatt, igazi kuriózumnak számít. A sorozat elmúlt másfél évtizedéről karácsonyra könyv is megjelent, 86 szerző tollából.

Faragó Zoltán

Fotós: Balazs Ladoczki

Advent utolsó óráiban, karácsony szent ünnepére készülve Taron tartott könyvbemutatót a Muzsikál az Erdő Alapítvány és a házigazda község önkormányzata. A Bartók Béla Művelődési Ház nagyterme megtelt a zömmel helyi és környékbeli, de az ország minden részéről is érkezett vendégekkel. A rendezvényen nemcsak a könyvet mutatták be, hanem a sorozathoz kapcsolódó pályázatok anyagából is kiállítás nyílt, így a látogatók fotó- és gyermekrajz-kiállítást is megtekinthettek.

Turopoli Zsolt, Tar polgármestere köszöntőjében kifejtette: a Mátra lábánál olyan gyönyörű környezetben élhetünk, ami a különleges rendezvénysorozatnak is méltó helyszínt biztosít. Ez az itt élők számára megszokott ugyan, de idegenforgalmi jelentősége is lehet.

Az ország minden részéből érkeztek érdeklődők a 86 szerző által jegyzett könyv bemutatójára
Fotó: L.B. / NMH

Szabó Lajos erdőmérnök, aki a rendezvénysorozatot több mint másfél évtizede megálmodta, majd sok munkával meg is szervezte, azzal kezdte, hogy olyan sok minden volt már a Muzsikál az erdő háza táján, hogy azt fel sem lehet sorolni.

Ismertette ezután a sorozat küldetését, a természet és a művészet találkozásának nagyszerű lehetőségeit. Ahogy fogalmazott: „hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünket!”

Matúz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány titkára ezután a könyv szerkesztésének szerteágazó munkájáról adott rövid tájékoztatást. Szólt arról is, hogy tíz-húsz év múlva visszanézve a kötet képeit, azoknak már történeti jelentőségük is lesz, nem beszélve arról, hogy a könyvben megmaradnak, de elektronikus adathordozón nem biztos, hogy hozzáférhetők lesznek.

A kötet 86 írása olyan szerzőktől származik, akik valamilyen módon kötődnek a rendezvényhez, a képeket a pályázatokra beküldött és eseményfotókból válogatták.

Az adventi rendezvényt a tari Kontyvirág Néptáncegyüttes fellépése és dr. Szabó Irén szavalata színesítette, majd a könyvek átadása következett: a jelenlévő szerzők, akik általában a sorozat aktív és állandó résztvevői, a színpadon vehették át a fotókkal is gazdagon illusztrált kötetet.

Szabó Lajos kiemelte: mivel a rendezvénysorozat programjai túlmutatnak az erdőgazdálkodás és a hozzá kapcsolódó ágazatok ténykedésén, a vezetett erdei túrákat gyakran egészítik ki a helyszínen néprajzi érdekességekkel, bemutatókkal. Ebben nagy szerepe van a néptáncegyüttes vezetőjének, Nagy Ádámnak.

Szabó Lajos erdőmérnök (jobbra) ismertette a rendezvénysorozat küldetését
Fotó: L.B. / NMH

A mátraverebély-szentkúti rendezvények állandó résztvevője Prakfalvi Péter geológus, aki a kegyhely környékének földtani értékeit és érdekességeit szokta bemutatni a vendégeknek. Átvehették a könyvet azok is, akik sokat segítettek a szervezőmunkában, így Pintér Miklós Ervint, Szurdokpüspöki, Turopoli Zsoltot, a házigazda község első emberét és Sisák Imrét, Pásztó volt polgármesterét is a színpadra szólították.

A rendezvény a Csík zenekar koncertjével ért véget.

Másfél évtizede csendülnek fel a dallamok hazánk erdeiben

A rendezvény célja, hogy a koncerttermek hangulatát kivigye az erdőbe. Ennek nagy szerepe van a környezettudatos nevelésben is, és alkalmas arra, hogy a kívülállóknak bemutassa az erdőgazdálkodók munkáját. Ennek számos elágazása van az idegenforgalomtól a természetvédelemig, a vadgazdálkodástól az erdei iskolai programokig. A Muzsikál az erdő sorozata, aminek legtöbb helyszíne a Mátrát, Heves és Nógrád megye határvidékét érinti, országossá vált az elmúlt években: a június–júliusi időponton kívül rendszeresen tartanak koncerteket és hozzájuk kapcsolódó programokat Gyulán és Kecskeméten is. Nógrádban állandó helyszín a tari Fenyvespuszta, ahol a Tuzson János Arborétum rendszeresen ad otthont a rendezvénynek. Szurdokpüspöki, Pásztó és Mátrakeresztes, Kozárd, Mátraverebély-Szentkút szintén rendszeresen vendégül látja a fellépő művészeket és a közönséget. Amint azt Szabó Lajostól korábban megtudtuk: a Muzsikál az erdőnek törzsközönsége is van, akik nyári szabadságukat a sorozathoz igazítják.

Csík János (jobbra elöl) nyáron is fellépett a rendezvényen
Fotó: NMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában