hiányszakma

2020.01.14. 07:00

Valóságos kincs a szakképzett óvónő Nógrád megyében

Alig akad olyan település Nógrád megyében, ahová ne kerestek volna óvónőt az elmúlt fél évben. Az interneten jelenleg is számos intézmény hirdet pályázatot óvodapedagógusi munkakör betöltésére. Akad, amelyik évek óta nem talál szakképzett munkaerőt.

Kakuk Klaudia

Óvodapedagógusnak lenni nem szakma, hanem hivatás

Forrás: NMH

Fotó: Illusztrációs fotó: Torjay Attila

Szűkebb hazánk 131 településén több mint ötezer óvodás várja délutánonként, hogy szülei hazavigyék. Egy anyuka elmondása alapján sokszor ugyanazzal az óvónővel találkoznak a nap végén, mint aki reggel várta a gyermekeket, de előfordult már olyan is, hogy a dajka felügyelt zárásig a csoportra.

A gondok azonban ennél jóval összetettebbek. Az érintettek főként az alacsony béreket és a magas követelményeket jelölték meg a probléma okaként, de azok szerint, akik már évtizedek óta tartják a frontot, az elhivatottság is hiányzik a fiatalokból.

– Azok közül, akik megszerzik a diplomát és a nyelvvizsgát, legtöbben már nem vállalnak munkát magyar óvodákban, hiszen többszörösét keresik az itthoni fizetésnek külföldön, ráadásul nem kell minősítésen átesniük, nem kell portfóliót írniuk – mondta Andóné Angyal Mária a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője.

Óvodapedagógusnak lenni nem szakma, hanem hivatás
Fotó: Illusztrációs fotó: Torjay Attila / NMH

A helyzet súlyosságát fokozza, hogy a nyugdíjba vonuló és a pályaelhagyó pedagógusok száma is növekszik az évek múlásával.

– A munkatársaink folyamatosan nyugdíjba vonulnak, ezért szinte minden évben meg kell hirdetni az állásokat. Ráadásul egy pályakezdőnél gyakran előfordul, hogy kap egy jobb ajánlatot, ezért év közben távozik – mondta Knyazoviczkiné Rutai Gabriella, a Balassagyarmati Központi Óvoda vezetője.

A falvakban és a hátrányos helyzetű térségekben még aggasztóbb a helyzet. Nemtiben például fél éve nem akad jelentkező az álláshirdetésre, a litkei óvodába 2016 szeptembere óta nem találnak óvodapedagógust, de a lucfalvai intézmény is hasonló gondokkal küzd tavaly február óta.

– Sokan már a gyakorlati idő alatt elhagyják a szakmát. Ez egyszerre függ elhivatottságtól és a személyiségtől, vagyis attól, hogy ki milyen beállítottságú – mondta Bakos Gyuláné, a lucfalvai Fészek óvoda vezetője.

Feketéné Czakó Hilda, a nemti Gesztenyefa vezetője szerint kevés fiatal jelentkezik a pályára, és a leendő óvodapedagógusoknak pedig nincs motiváló erő.

– Kollégáim elmondása alapján van olyan óvoda, ahol a három hónapot sem tölti ki az új alkalmazott – fejtette ki Feketéné Czakó Hilda, aki több mint negyven éve dolgozik a szakmában. Jelenleg egyedül tölti be a pedagógusi és a vezetői szerepet a község intézményében. Ha lebetegszik, a helyettesítést szinte lehetetlen megoldani. Számára azonban a nehézségek ellenére sem kérdés, hogy nyugdíj után is visszamegy dolgozni.

A szendehelyi német nemzetiségi óvodában három csoportra hat óvónő jut, de előfordul, hogy a vezetőnek még így is munkába kell állnia.

– Felsőfokú nyelvvizsgára van szüksége annak, aki ide jelentkezik. Ez plusz három év tanulást jelent a leendő nevelőnek. Óvodapedagógusnak lenni nem szakma, hanem hivatás – hangsúlyozta Kielgas-Wiesner Éva Mária, aki szep­tembertől a Meserét nemzetiségi óvoda vezetője és már több mint harminc éve elhivatott a szakmája iránt, megannyi oklevéllel a birtokában.

Nógrád megyében jó néhány intézményvezető a nyugdíjba vonult kollégákkal próbálja orvosolni a hiányt és bizakodnak, hogy sikerül mihamarabb olyan körülményeket teremteni a leendő óvónő-jelölteknek, amelyek vonzóbbá tehetik számukra a pályát.

Hamar el tud fogyni a türelem

Az óvónők elmondása szerint egyre nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma.

– Sok óvónő fizikálisan és mentálisan is elfárad a rengeteg munka közben, ami mellett sokszor a családnevelő szerepét is fel kell vállalniuk – mondta Andóné Angyal Mária.

Próbára teszi a feladat az idegrendszert Kielgas-Wiesner Éva Mária szerint is, ám úgy látja, hogy ez nem a gyermekek miatt van – ők csak szeretetre vágynak.

– Ha veszünk egy átlag óvodai csoportot, ami huszonöt főből áll, ebből a gyermekek nyolcvan százaléka nem átlagos családban él: gyakoriak a költözések, válások, ami miatt háttérbe szorul a csemete. Ehhez párosul, hogy a szülők a rohanó világban egyre kevesebb időt tudnak szánni a gyerekekre – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában