beruházások

2020.01.11. 11:20

Sok feladat vár 2020-ban a rétsági önkormányzatokra

Új kihívásokat és sok-sok feladatot tartogat az új esztendő a nyugat-nógrádi önkormányzatok számára. Ezek között akadnak tavalyról átnyúló beruházások, illetve nemrégiben megszületett ötletek megvalósítása is. Az önkormányzatok sokat várnak a Magyar Falu Program pályázataitól.

Hegedűs Henrik

Körbenéztünk a Rétsági járás településein, a városban, illetve néhány községben, hogy miként tekintenek 2020 elé, milyen célkitűzéseket fogalmaztak meg.

Vezér Attila, Romhány polgármestere elmondta, számukra idén az a legfontosabb, hogy megépüljön a település bölcsődéje, amire hetvenmillió forintos központi támogatást nyertek el. Őszintén reméli, hogy az óvoda szomszédságában a nyár végére elkészülhetnek az új, tizenkét kisgyermeket fogadó intézmény kivitelezésével. Hasonlóképpen lényegesnek tartja, hogy az orvosi rendelő közelében haladó, viszonylag nagy forgalmú Batthyány úton megvalósuljon a teljes aszfaltozás, erre 28,5 millió forint áll rendelkezésre. A burkolat itt nagyon megsüllyedt, több ponton igen balesetveszélyessé vált.

Rétságon a közlekedésfejlesztési pályázat részeként új gyalogátkelőhelyet alakítottak ki. 2020-ban a Zöld város program megvalósítása kiemelt feladat lesz
Fotó: NMH

Vezér Attila hozzátette, 2020-ban elvégzik a hosszú ideje esedékes járdafelújításokat, és korszerűsítik, méltó minőségűvé alakítják a falu buszmegállóit. A Magyar Falu Programban jelenleg öt pályázatuk szerepel tartaléklistán, ezek közül több, a hírek szerint már tavasszal előtérbe kerülhet.

Rétságon Mezőfi Zoltán polgármester még decemberben számolt be az idei kiemelt feladatokról. Ezek között első helyen a Zöld város program tényleges megvalósítása szerepel, így a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő piactér kiépítése, több zöld felület rendbetétele.

Torma Andrea, Bánk polgármestere érdeklődésünkre kifejtette, a község számára 2020 a megújulás éve lesz. A turizmus fellendítésével kapcsolatban tavaly megfogalmazott komoly célok megvalósítását tekintik legfontosabb feladatuknak, ebbe tartozik a polgármesteri hivatallal szemközti parkoló korszerűsítése, amely már befejeződött, a strand, illetve a vízi színpad felújítása, valamint egy termelői piac kialakítása. Ez utóbbi érdekében nemrég pályázatot nyújtottak be. A nyári rendezvényeket feltétlenül frissíteni és bővíteni szeretnék, békét és nyugalmat adó életmódhoz közelebb segítve mind a helybelieket, mind a vendégeket.

Bővülő program

Jogos a nyugat-nógrádi önkormányzatok bizakodása a Magyar Falu Programra beadott pályázataik tekintetében, hiszen nemrégiben Gyopáros Alpár kormánybiztos sajtótájékoztatón közölte, hogy folytatódik, egyben kibővül a kisebb települések támogatásának rendszere. Ebben az évben 150 millió forint jut majd a Magyar Falu Programra, illetve további pluszforrások is rendelkezésre állnak 12,5 milliárd értékben útkarbantartásra, illetve a falusi civil szervezetek támogatására, azzal az eddig tartaléksorban lévő pályázati igények reménykedhetnek a kedvező fordulatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában