értékek

2020.01.08. 06:50

Reprezentatív album jelent meg a nógrádi középkori templomokról és várakról

Májusban volt a Középkori templomok Nógrád megyében című film premierje a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. A rendező-operatőrrel, Shah Timorral Praznovszky Mihály beszélgetett. A diskurzusból kiderült, hogy e témakörben kötet, album is várható. S az év végére meg is jelent az A hit és a hatalom házai című kiadvány, amelyben a húsz templom kiegészült kilenc várral, illetve várrommal. A könyvnek két bemutatója is volt: a megyeszékhelyi, illetve a Pásztói Múzeumban.

Csongrády Béla

Pusztai Tamás, a Salgótarjánból elszármazott régész főigazgató-helyettes is méltatta a kötetet

Forrás: NMH

Fotó: Ladoczki Balázs

Bár a kötet fontos, informatív szövegeinek megfogalmazásában – Feld István és Mag Hella történész-régész és Shah Gabriella művészet- és vallástörténész személyében – hozzáértő szakemberek működtek közre, az előszót a pásztói ciszterci apátság feltárásában nagy szerepet vállalt Valter Ilona régész írta, a központi szerep – csakúgy mint a film esetében – a kamerát és a fényképezőgépet művészi színvonalon kezelő Shah Timornak jutott.

Pusztai Tamás, a Salgótarjánból elszármazott régész főigazgató-helyettes is méltatta a kötetet
Fotó: NMH

Az évtizedek óta szülőföldjétől, Afganisztántól távol élő fotós, dokumentumfilmes ezúttal is bizonyította, hogy szó szerint második hazájának tartja Magyarországot, s azon belül Nógrádot, Salgótarjánt. Hihetetlen az az empátia, amellyel azonosulni képes a magyarság értékeivel, a helyi történelmi és természeti kincsekkel, kiemelkedő alkotó-személyiségek látás- és gondolkodásmódjával, hitvallásával. Ezt bizonyítja – egyebek között – a Gaál István filmrendezőről, ifj. Szabó István szobrászművészről, Balázs János festőművészről, a megyeszékhelyi Szent József római katolikus templomról készített ihletett hangulatú filmje is.

Ezekhez társult most a kiadványműfajban e reprezenatív kötet is, amely megjelenése többéves előkészítő munkát igényelt s a talentumbéli képességein, felkészültségén túlmenően – az egyeztetések, időjárási viszonyok miatt – nem kevés erőfeszítésébe, energiájába kerültek a konkrét felvételek, amelyek nagy százalékát a levegőből, drónok közbeiktatásával sikerült elkészítenie. S ezzel olyan látványélményt biztosít, amelyben sem a kutatóknak, sem az érdeklődőknek eleve nem lehet részük.

A salgótarjáni bemutatón Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti, örökségvédelmi főigazgató-helyettese – többek között – azt hangsúlyozta – hogy ez a kötet mindenkihez szól, nemcsak a helyes történelemszemléletet alakítja, hanem a lokálpatriotizmust is. Feld István nagyon színvonalas és hiánypótló munkának nevezte, Mag Hella pedig örömét fejezte ki, hogy – Shah Gabriellával – részt vehetett a templomok jellemzőinek leírásában. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója A hit és a hatalom házai címet tartotta különösen találónak. Pásztón a helyi múzeum igazgatója, Hír János ugyancsak elismerését fejezte ki az alkotói stábnak, élén Shah Timornak. A gyönyörű kötet – amelynek megismertetése, népszerűsítése a következő időszak feladata lesz – tervezői és tördelői munkálatait Nyisztor János gyulai grafikusművész végezte. Az igényes nyomdai kivitelezés a Prime Rate Kft. munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában