kadét

2020.01.28. 13:50

Két Nógrád megyei iskola is csatlakozott a kadét programhoz

Együttműködési megállapodást kötött minap a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és két, a Salgótarjáni Tankerületi Központhoz tartozó, a Honvéd Kadét Programhoz csatlakozott intézmény. További két Nógrád megyei középiskolával is sor kerül a megállapodás megkötésére.

Veres Edina

A Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnáziumban tartotta a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred kötelékéhez tartozó Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei területvédelmi zászlóalj szokásos féléves értekezletét. E program keretében Kovács Imre alezredes, az ezred parancsnokhelyettese, Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója, Szluka Pálné, a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium igazgatója, illetve Csank István Csaba, a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény igazgatója kötöttek együttműködési megállapodást.

– A Honvéd Kadét Programmal immár több mint 60 középiskolát sikerült elérnünk országszerte. Alapvetően az oktatás területén csak besegítenek a területvédelmi zászlóaljak szakemberei, hiszen a pedagógusok nevelik a gyerekeket a honvédelemre. A honvédelmi neveléshez számos kezdeményezés kapcsolódik, így például a honvédelmi táborok rendszere is, amely igen népszerű a fiatalok körében – tudatta Kovács Imre, aki kiemelte: az ismeretek átadásával nem az a cél, hogy minden diákból katonát faragjanak, csupán az állampolgárokat szeretnék felvértezni alapvető honvédelmi ismeretekkel.

A két gimnázium mellett két másik intézménnyel is együttműködési megállapodást köt az ezred megyénkben. Gáspár M. Levente alezredes, az ezred Nógrád megyei 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka kifejtette: a további iskolák a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) Fáy András Szakgimnázium és Mikszáth Kálmán Szakgimnázium tagintézményei lesznek.

Egymás kezébe csaptak Bátonyterenyén, a Váci Mihály Gimnáziumban
Fotó: NMH

– A zászlóalj feladata, mint támogató katonai szervezeté, egyebek mellett a speciális oktatási segédanyagok biztosítása, igény szerint szakoktatók biztosítása, vagy a különböző programok szervezése. A Honvédelmi Minisztérium minden iskolának és minden tanulónak ingyenesen biztosítja a tantárgyhoz szükséges új tematikájú tankönyvet a hozzá tartozó munkafüzettel és pedagógus kézikönyvvel együtt. Minden, a honvédelmi neveléssel kapcsolatos probléma esetén hozzánk fordulhatnak az iskolák, így egy összekötő kapocs leszünk a szaktárca és az intézmények között. Azért, hogy a diákok ne csak diavetítés útján tanulhassák a lövészethez, alaki foglalkozásokhoz hasonló gyakorlati oktatást igénylő tananyagokat, széles körű bázisainkra és a velünk együttműködő szervezetekre is támaszkodhatnak az iskolák – közölte Gáspár M. Levente alezredes.

A zászlóaljparancsnok a jövőben azt szeretné elérni, hogy járásonként legalább egy középiskolában szabadon választható közismereti tantárgyként felvehető legyen a honvédelmi ismeretek tantárgy, illetve szeretnének közreműködni abban, hogy megyénkben is legyen olyan középiskola, ahol honvédelmi ágazati szakképesítés folyik.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatójának véleménye szerint a kadétprogram a haza szeretetére való nevelés mellett egy erős közösségformáló erővel is bír. Emellett kiemelte a magyar honvédelmi nevelés szilárd alapokra fektetésének és a honvédség megerősítésének jelentőségét, amelyet a Salgótarjáni Tankerületi Központ az oktatás eszközeivel kíván támogatni a jövőben is.

Katonasuliból indul a karrier

A Honvéd Kadét Program négy lépcsőből áll. A legelső szinten azok az intézmények állnak, akik szabadidős foglalkozások keretében szakköröket indítottak e témában. Ilyen például megyénkben a balassagyarmati SSZC Mikszáth Kálmán Szakgimnázium, ahol jelen pillanatban lövészszakkör működik. A következő szinthez tartozó iskolák tantervben biztosítják a diákok számára a katonai alapismeretek (honvédelmi ismeretek) közismereti tantárgy oktatását. E tantárgy oktatása megyénkben az SSZC Fáy András Szakközépiskolájában tekint a legnagyobb múltra, itt már 2015-től oktatják nagy sikerrel. A harmadik szintet az ágazati szakképzés jelenti, azonban ennek felté­teleit biztosító iskolával jelenleg nem rendelkezik megyénk. A Honvéd Kadét Program csúcsa a debreceni Kratochvill Károly Honvéd Gimnázium.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában