lovas rendőr

2020.01.31. 11:20

Pénteken találkozhatunk utoljára lovas rendőrökkel Nógrádban

Januárban megyénkben teljesítettek szolgálatot a Készenléti Rendőrség kutyás és lovas járőrei. Az egység tagjai egy bűncselekményt is megelőztek, jelenlétük mindenképp hasznos volt. Nincs azonban lehetőség helyi lovas járőri állomány fenntartására Nógrádban, pedig a 40 százalékot meghaladó erdősültség ezt indokolttá tenné.

Veres Edina

Fotós: Hegedűs Márk

Szűkebb hazánk földrajzi és domborzati viszonyai, valamint a hazai átlaghoz képest csapadékos időjárása megnehezíti a jogellenes cselekményekkel érintett területeken a gyors és hatékony ellenőrzést. Az elmúlt néhány hétben sok olyan bejegyzés és kép jelent meg a közösségi oldalakon, amelyek arról számoltak be, hogy a megye településeinek lakosai személyesen is találkoztak a Nógrádban szolgálatot teljesítő lovas rendőrökkel. Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunk érdeklődésére elmondta: a Készenléti Rendőrség kutyás és lovas járőrei január 10-től a hónap végéig teljesítettek szolgálatot a főkapitányság illetékességi területén.

– Megyénkben a kutyákkal és lóháton szolgálatot ellátó rendőrök elsősorban a gépkocsival nehezen megközelíthető helyeket, például az erdőket, az oda vezető közutakat, a hétvégi házas övezeteket és gyümölcsösöket járták be. A megerősítő erők jelenlétének fő céljai közé tartozott a lakosság közbiztonságérzetének növelése, a helyi rendőri erők reagálóképességének javítása, valamint a jogsértő cselekmények megelőzése vagy éppen megszakítása – mondta a sajtóreferens.

A lovas járőrök fontosságát már egy, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság területén történt eset is bizonyítja. A hónap közepén a reggeli órákban az egyik sóshartyáni erdőrészből a tulajdonos engedélye nélkül akácfát vágott ki egy 33 és egy 20 éves helyi férfi, akiket a lovas rendőrök cselekményük közben tetten értek és elfogtak.

– Az is fontos persze, hogy lovas járőri szolgálatra csak olyan kolléga vezényelhető, aki a feladatnak megfelelő, minősített lovas képzettséggel is rendelkezik, valamint akinek a beosztásához képzett szolgálati lovat rendszeresítettek – hangsúlyozta Nágel Tamás. Hozzátette: jelenleg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a lovas járőri állomány létrehozásához sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem állnak rendelkezésre.

Mi kellene a saját állományhoz?

Arról, hogy szűkebb hazánk adottságai szükségessé teszi-e a lovas járőrök egész éves jelenlétét, Nágel Tamás kifejtette: a Készenléti Rendőrség lovas járőrei lehetőség szerint – humán erőforrásaik függvényében – egész évben biztosítják jelenlétüket Nógrád megyében, kiemelten az őszi és téli időszakban. Arra azonban nincs lehetőség, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság saját, lóháton szolgálatot teljesítő egységet szervezzen. Az okokról a sajtószóvivő kifejtette: csak ott szervezhető meg a lovas szolgálat, ahol a négylábúak folyamatos felügyelete, elhelyezése, tartása, élelmezése és egészségügyi ellátása biztosított, emellett az infrastrukturális feltételek is adottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában