művészet

2020.01.05. 20:00

Képzőművészeti kör működik a salgótarjáni könyvtárban

Az egykori acélgyári Olvasóból, a későbbi Kohász Művelődési Központból már évekkel ezelőtt kiszorultak az eredeti honfoglalók, tulajdonosok utódai. A hasonló nevű egyesület azonban egyetlen percre sem adta fel, s a maga módján továbbéltet bizonyos művészeti ágakat, rendezvényeket, csoportokat. Az utóbbiak közé sorolandó az időskorúakat foglalkoztató, Losonczi Ildikó festőművész által vezetett képzőművészeti kör is.

Csongrády Béla

Fotós: Ladoczki Balázs

A kollektíva bő tíz esztendővel ezelőtt alakult, s némi hányattatás után néhány éve a Balassi Bálint Megyei Könyvtár olvasóterméből körlépcsőn megközelíthető galérián talált otthonra. Losonczi Ildikó szerint heti egy alkalommal szívesen látják őket, sőt kiállításaik is voltak és remélhetően még lesznek itt. Nyáron is csak akkor tartanak szünetet, ha zárva van a könyvtár.

Olykor azonban ilyen időszakokban is összejönnek, találkoznak. A rendszeresnek tekinthető átlagos létszámuk nyolc-tíz főre tehető. Közülük senki nem rajztanár, mindenki hobbiszinten bontakoztatja ki, mélyíti el ezen irányú képességeit. Örömmel töltik együtt szabadidejük egy részét, a közös érdeklődés kedvező hatást gyakorol elismerésre érdemes alkotómunkájukra. A többségük salgótarjáni lakos, néhányan azonban vidékről is bejárnak a foglalkozásokra.

Jobbról az első Losonczi Ildikó festőművész, körvezető, középen B. Kiss Ágnes, balra Maruzs Éva
Fotó: NMH

Azt viszont már a kör tagjai mondták el, hogy nagyon sokat tanultak, illetve tanulnak folyamatosan, főként a körvezetőtől – de alkalmasint egymástól is – a különböző képzőművészeti műfajok, technikák sajátosságairól például a tanulmányrajz, a grafika, az akvarell- és olajfestészet, a montázskészítés tudnivalóiról. Borosné Kiss Ágnes az ének-zene több ágát is hivatásszerűen műveli nyugállományúként, de egy ideje – leánya hatására – elkezdett foglalkozni ezzel a művészeti ággal is. A grafika áll hozzá a legközelebb, a pasztellt különösen kedveli. Maruzs Éva – aki babakészítőként, illetve gyűjtőként, valamint tollforgatóként tette ismertté a nevét – Losonczi Ildikóval való utcai beszélgetés nyomán mintegy öt évvel ezelőtt csatlakozott ehhez a körhöz. Úgy érzi, rajzolni tud a legjobban, a többi területen azonban sok új ismerettel gyarapodott a tudása.

A legrégebben Telekné Tőzsér Irén jár e közösségbe, aki – noha Karancsalján lakik – tagja a bátonyterenyei ART 11 Alkotó Társaskörnek is. Neki már több önálló kiállítása is volt, s különösen olajképeket szeret festeni.

Az egyesület küldetést teljesít

A Kohász Művelődési Központ Egyesület a szintén nyugállományú Gaálné Horváth Mária elnökletével működik és eltökélten ápolja a 141 évvel ezelőtt létrejött intézmény néhány karakterisztikus hagyományát. E tradíciók elsősorban a fúvószenével, az énekkari kultúrával függnek össze. Ebben a szellemben működtetik például az egyesített Bányász-Kohász Fúvószenekart. A közelmúltban immár negyvenkilencedik alkalommal – további intézményékkel együttműködve – rendezte meg az egyesület a Váci Mihályról elnevezett városi versmondóversenyt. Figyelmük a képzőművészetet kedvelőkre is kiterjed.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában