program

2020.01.25. 11:21

Harmincadik alkalommal rendeztek vers- és prózamondó versenyt Balassagyarmaton

Immár harmincadik alkalommal rendezték meg a Madách Imre–Mikszáth Kálmán vers- és prózamondó versenyt az Ipoly-parti városban. Nógrád megye legrangosabb, diákoknak kiírt megmérettetésén hazai siker született: a Balassi Bálint Gimnázium tanulója, Matus Laura bizonyult a legjobbnak

Sziládi Krisztina

A verseny első helyezettje Matus Laura, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanulója lett

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

A költészet hatalma című nosztalgiaest keretében idézte fel három évtized emlékezetes vers- és prózamondó balassagyarmati pillanatait a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Az intézmény a Vármegyeháza dísztermében nyitotta meg azt a fotókból, újságcikkekből és egyéb relikviákból összeállított tárlatot, amely a verseny harmincéves történetét tekinti át, emlékezetes pillanatait idézi fel. Másnap ugyanitt a Rákóczi Szövetség támogatásával szervezett versünnepen emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Kiss Lászlóról, a Magyar Versmondók Egyesülete elnökéről is, aki zsűrielnökként segítette évtizedeken át a balassagyarmati Mikszáth programját. A vers- és prózamondó versenyre ez alkalommal is szűkebb hazánk minden tájáról, sőt a megye-, illetve az országhatáron túlról is érkeztek kísérő tanáraikkal diákok.

A verseny első helyezettje Matus Laura, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanulója lett
Fotó: Teknős Dominik / NMH

A 18 versenyzőnek idén is két művel, verssel vagy prózával, kellett készülniük. A kötelező alkotásokkal ezúttal Szabó Lőrinc emléke előtt kívántak tisztelegni a szervezők. A költő 120 évvel ezelőtt született, és gyermekkorának egy részét az általa Tündérvárosnak nevezett Balassagyarmaton töltötte. A kötelező mű mellett a versenyzők egy általuk szabadon választott alkotást is bemutattak.

Az iskola a vers- és prózamondó verseny keretében az előző évek gyakorlatához hasonlóan képzőművészeti pályázatot is hirdetett, ami kapcsolódott a verseny névadóihoz és az idei kötelező feladatként megnevezett alkotóhoz. A beadott pályaműveknek a Palócföld irodalmi triászainak valamelyikét – Madách Imrét, Mikszáth Kálmánt vagy Szabó Lőrincet – kellett ábrázolniuk. A montázstechnikával készült alkotások az említett irodalomóriások életének főbb mozzanatait, műveit, azokhoz tartozó illusztrációkat, szereplőket jelenítették meg.

– Az értékeket úgy lehet a legbiztonságosabban őrizni, ha képviseljük azokat. Az itteni előadóművészek ezt úgy teszik, hogy kiállnak a közönség elé és hangszerként használják testüket, amelyen maguk szólaltatják meg a mások szívéből született dallamokat – mondta köszöntőjében az iskola igazgatója, Zérczy Miklós.

Nagy Sándor – Csenger, Kisvárdai Szakképzési Centrum Ady Endre Középiskolája és Kollégiuma tanulója, a második helyen végzett
Fotó: T. D.

Nógrád megye legrangosabb vers- és prózamondó versenye egy olyan ügy, amely összehozza a legkülönfélébb értékrendű embereket. Az elmúlt három évtized alatt a zsűri munkájában számos jeles személyiség részt vett már, mások mellett Varga Domokos József Attila- és Kossuth-díjas író, Oszter Sándor színművész, Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Csikász István előadóművész.

Az idei zsűri tagjai Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség alelnöke, valamint Matyóka Annamária és Oláh Zoltán egykori versenyzők voltak.

A grémium döntése alapján a verseny első helyezettje a balassis Matus Laura lett, akit Horváth Anita tanárnő készített fel a versenyre. A második helyen Nagy Sándor, a csengeri Kisvárdai Szakképzési Centrum Ady Endre Középiskolájának diákja végzett, felkészítője Török Ágnes. Oláh Kevin, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola tanulója a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, felkészítő tanára Nagy Anikó volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában