élhető falu

2020.01.13. 11:20

Fiatalos szemlélettel vezeti faluját Drégelypalánk polgármestere

Megyénk egyik legnagyobb történelmi múltú települése a másfél ezer lakosú falu, ahol a múlt emlékeinek ápolása éppoly hangsúlyos, mint lakói jövőjének biztosítása. Drégelypalánk 2019 októberében megválasztott új vezetőjének számos elképzelése van arról, hogyan lehetne még többek számára vonzóvá tenni a falubeli életet. Rigó Dávid polgármesterrel az előttük álló tervekről, feladatokról beszélgettünk.

Sziládi Krisztina

– Dombai Gábor közel három évtizeden át vezette a falut. Milyen állapotban volt a település, amikor ön átvette az irányítását?

– Az elődöm igen szilárd alapot teremtett a további fejlődéshez. Gyakorlatilag minden fontos fejlesztés megtörtént Palánkon: középületeink energetikailag teljesen fel vannak újítva és jól felszereltek, útjaink nagy része aszfaltozott, a belterületi csapadékvíz-hálózatunkat jelentős beruházással korszerűsítettük. Megvan minden a faluban, ami a 21. század igényeit is kielégítő élethez szükséges. Az én feladatom a finomhangolás lesz.

– Nem ismeretlen Ön előtt az önkormányzati munka.

– 2010-ben lettem először képviselő, de rövid idő után az akkori munkám miatt lemondtam a tisztségről. Aztán 2014-től már én láttam el az alpolgármesteri feladatokat a faluban. Mikor Dombai polgármester úr úgy döntött, hogy már nem indul a 2019-es választáson, közösen állapodtunk meg a személyemet illetően, és a település lakói bizalmat szavaztak.

Rigó Dávid elmondta, hogy elődje szilárd alapot teremtett a további fejlődéshez. A környékbeli cégek számtalan munkalehetőséget kínálnak az itt élőknek
Fotó: Torjay Attila / NMH

– Melyek az elkövetkező öt év legfontosabb feladatai?

– Szerencsére Palánkon és a környékbeli településeken található nagy cégek számtalan munkalehetőséget kínálnak az itt élőknek. A legnagyobb gondunk, mint sok más hozzánk hasonló településnek, a fiatalok elvándorlása. Ennek megakadályozására szeretném, ha a faluban egy nagyobb teljesítményű informatikai hálózat épülne ki, így többen végezhetnék innen a munkájukat. Fontos számomra a közösségi élet felvirágoztatása, többek között a labdarúgócsapat újjászervezése. Ez is segíthet megtartani a fiataljainkat. Tervezem, hogy felújítjuk a Szondi emlékparkot, és ezenkívül is szeretnék szépen parkosított területeket kialakítani, köztéri padokat kihelyezni az utcákra is. A faluba látogató évi 12-13 ezer turista egyre több helybelinek biztosít kiegészítő jövedelmet, de nagy szükség lenne egy 50 fő egyidejű befogadására is alkalmas szálláshely kialakítására.

Tájékoztatás

Rigó Dávid elengedhetetlennek tartja a faluban meglévő kamerarendszer felújítását és kibővítését. Erre elsősorban nem az itteni közbiztonság miatt van szükség, hiszen az jónak mondható. A polgármester fontosnak tartja a lakosok folyamatos tájékoztatását a helyi eseményekkel kapcsolatban, s erre jelenleg a falurádió a leggyorsabb eszköz, ami mindenkihez elér. Ennek hangosbemondói eddig magánházakon voltak elhelyezve, ezeket szeretné közterületre kihelyezni és összekötni a kamerarendszerrel, amelyen keresztül így korszerűbb rendszerben tudnák informálni az ott élőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában