program

2020.01.14. 11:25

Értéket teremtett a közmunkaprogram Varsányban

A település önkormányzata 2010-ben az elsők között kapcsolódott be az értékteremtő közmunkaprogramba. Ennek keretében olyan munkahelyeket hoztak létre, amelyek által az abban résztvevők valódi értékeket teremtettek.

Szenográdi Ferenc

Kanyó Judit, Varsány polgármestere a Belügyminisztérium dicsérő oklevelével

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Kanyó Judit, a település polgármestere mindamellett, hogy szívén viseli faluja sorsát, folyamatosan azon munkálkodik, hogy az önkormányzat helyben biztosítson minél több munkalehetőséget a Varsányban lakóknak. Volt idő, amikor a mezőgazdasági programban nem kevesebb, mint százötven személyt foglalkoztattak. Közülük mára nagyon sokan elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon, ami örvendetes fejlemény. Viszont ahhoz, hogy a falu gazdasága eredményesen működhessen tovább, ma is szükség van arra a harminc emberre, akik jelenleg is részt vesznek a programban. A polgármester asszony elmondta, hogy ez a létszám el tudja látni a hét hektáros gyümölcsösüket, a kéthektárnyi területű zöldségest, a gyógynövénykertet, továbbá a szabadföldi szántóterületet.

Évekkel ezelőtt létesítettek egy varrodát a községben, amely mára kinőtte magát. A belügyminisztériummal kötött megállapodás alapján a varrodát átvette a váci büntetés-végrehajtási intézet, amelyet annak gazdasági társasága üzemeltet. A varrodát hamarosan bővíteni fogják, és ott továbbra is varsányi munkaerőt alkalmaznak majd.

Kanyó Judit, Varsány polgármestere a Belügyminisztérium dicsérő oklevelével
Fotó: Sz. F. / NMH

A program negyedik „lába” a varróműhely, amely arra is hivatott, hogy megőrizze, átörökítse a varsányi népszokásokat. A műhelyben többek között varsányi népviseleti ruhák, egykor a háztartásban használt különféle textileszközök és különböző ajándékok készülnek. A műhelyben varrónők, hímzők dolgoznak szintén az önkormányzat alkalmazásában. Ahogyan azt a polgármester asszony elmondta, rajtuk kívül bedolgozókat is alkalmaznak. A varróműhelyhez kapcsolódik még a Portéka Bolt, ahol pedig értékesítik a termékeket a helyi vásárlóknak, turistáknak, és megrendeléseket is teljesítenek.

A Belügyminisztérium az elmúlt év végén dicsérő oklevéllel – amelyet Pintér Sándor belügyminiszter írt alá –, ismerte el Varsány önkormányzatának a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységét. Az országban mindössze húsz település részesült hasonló kitüntetésben, megyénkből egyedül Varsány.

Létrehoztak egy feldolgozó üzemet is

Újabb munkalehetőséget biztosított a varsányiaknak az a helyi üzem, ahol különböző gyümölcsféléket és egyéb mezőgazdasági termékeket dolgoznak fel, amelyeket a falu háromszáz adagos konyhája használja fel. Az üzemben szintén kialakításra került egy hűtő és fagyasztókamra, ahol lehetőség van a termékek többségének tárolására. Ezen kívül száraz tésztaféléket is készítenek a konyha számára. A polgármester asszony kiemelte, hogy önkormányzatuk a program keretében az önállóságra törekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában