mikrozöldek

2020.01.25. 06:50

A szuhai mikronövényeket a Michelin-csillagos éttermek is felfedezték

Egy fiatal pár és egy nagyszerű ötlet – csupán ennyi kell ahhoz, hogy beinduljon egy jól menő üzlet. Meg persze sok munka, alázat és az, hogy higgyünk abban, amit csinálunk!

Gulyás Edina

Nógrádban egyedüliként Csősz Gábor és felesége, a Mátraalmásról származó Stork Marianna foglalkozik úgynevezett mikrozöldek termesztésével. Ezek a parányi növényhajtások a kifejlett zöldségeknél negyven-ötvenszer több tápanyagot és vitamint tartalmaznak. Főleg ételek díszítéséhez, salátákhoz használják fel azokat. A fiatal pár Angliában ismerkedett meg, ahol a férj egy magas minőségű élelmiszereket forgalmazó, dinamikusan fejlődő cégnél dolgozott. A gyermekvállalás miatt döntöttek a hazaköltözés mellett. Ám még mielőtt ez megtörtént, Gábor piackutatást végzett, hogy mekkora kereslet lenne a pici növényekre. Már ekkor kiderült, hogy hazánkban szinte senki sem termeszti ezeket, csupán külföldről lehet beszerezni.

– A költözést követően rögtön belevágtam az ötlet megvalósításába, ami a család segítsége nélkül nem sikerült volna – fogalmazott Csősz Gábor, a Microvilág bébi levelek Kft. vezetője, hozzátéve: – Kezdetben egy kis fóliasátorban, fűrészporos kályha melegénél ültettem a magvakat, mára már egy üvegházban, korszerű világítás- és fűtéstechnika mellett dolgozok.

Nógrádban egyedüliként Csősz Gábor és felesége foglalkozik úgynevezett mikrozöldek termesztésével.
Fotó: H. Cs. / NMH

Mint mondta, kezdetben sok nehézséggel kellett megküzdeniük, hiszen az angliai klíma nem hasonlít a hazaihoz. Előfordult, hogy ki kellett dobni a növényeket, mert több megrendelésben bíztak, mint ami érkezett. A kezeletlen vetőmagok beszerzése is megoldásra várt, ezeket Angliából és Olaszországból rendelik.

Jelenleg 27 partnerrel dolgoznak együtt, szűkebb hazánkban a hollókői szállodával állnak kapcsolatban. Emellett híres fővárosi és egri éttermeknek szállítanak, több Michelin-csillagos vendéglátóhelyet is kiszolgáltak. Tavaly a növényeikkel díszített ételek háromszor kerültek a Magyar Konyha címlapjára.

– Minden munkafolyamatot egyedül csinálunk, a magok elültetésétől kezdve, a zöldek levágásán keresztül a csomagolásig és a kiszállításig. Így oda tudok figyelni arra, hogy a termékek minősége kifogástalan legyen. A megrendeléseket a kiszállítás reggelén készítjük el, így a frissességet is garantálni tudjuk – hangsúlyozta Csősz Gábor.

Csősz Gábor a melegházban. A vállalkozás indítása előtt piackutatást végzett
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

– A jövőben szeretnénk minél több folyamatot gépesíteni, és át akarunk térni a hidropónikus rendszerre. Ez egy talaj nélküli növénytermesztési módszer, amelyben valamennyi tápanyag szállítása, a növényekhez való eljuttatása a vízen keresztül történik. Ennek is köszönhető, hogy kis területen, felfelé építkezve nagyon sok növényi hajtás termeszthető.

Mivel idén kétéves lesz a vállalkozás, már támogatásra is pályázhatnak. Bíznak abban, hogy a klímaváltozás okán az általuk végzett környezetbarát mezőgazdasági tevékenységet jelentősen támogatják majd. A környezettudatosságra jelenleg is kiemelten figyelnek, a műanyag tálcákat és dobozokat többször is felhasználják.

– Sok munkánk van ebben a vállalkozásban, de mindent nagy örömmel és alázattal végzünk. Jó látni a fejlődést, azt, hogy lépésről lépésre haladunk előre. Úgy vélem, hogy a sikernek van egy elengedhetetlen összetevője: nagyon kell hinni abban, amit csinálunk – mondta Csősz Gábor.

Bébi a zöldség és ehető a virág

A házaspárnak több ötlete is van a vállalkozás fejlesztésére. Eddig kétféle ehető virágot termeltek, árvácskát és fuksziát. Ezután szeretnének 12–13 fajjal foglalkozni. Emellett az úgynevezett bébi zöldekben látják a lehetőséget: a miniatűr méretű répának, reteknek, céklának óriási kereslete van. Ha valaki kedvet kapott a mátraalmási példa láttán, és saját maga termesztené ezeket az apró növényeket, a szükséges kezeletlen vetőmagokat beszerezheti a vállalkozás internetes oldaláról. Amióta Csőszék visszaköltöztek Magyarországra, újabb taggal bővült a család, kisfiuk mellé egy kislány érkezett. Marianna a gyereknevelés mellett egy kreatív hobbinak is hódol: gyönyörű és finom torták kerülnek ki a kezei közül. A tortacsodákat pedig ehető virágokkal díszíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában