jegyzet

2020.01.08. 13:28

A karácsonyfák üzenete

Díszüket vesztett fenyőfák hevernek az utcán, a konténerek mellett.

Gulyás Edina

Sokan vízkereszt napján vetkőztetik le az otthonukat addig díszítő örökzöldeket. Számomra szomorú a szúrós tűlevelek kukák melletti látványa, hiszen hetekkel korábban még boldog várakozással választottuk ki a megfelelő karácsonyfának valót. Aztán december 24-én gömbökkel, fénysorokkal, angyalhajjal díszítettük, alá kerültek a szeretteinknek szánt ajándékok, a szépen csomagolt dobozok és tasakok.

A semmihez sem hasonlítható fenyőillat betöltötte a lakást, az ünnepek alatt végig arra emlékeztetett a díszített fa látványa, hogy ezek a napok különlegesek, most csak a család a fontos, az egymásra figyelés. Jó esetben az év utolsó heteiben elsimulnak a rokonok, családtagok közötti konfliktusok, jobban odafigyelünk arra, hogy megértőbbek és elfogadóbbak legyünk egymással. Az adventi és a karácsonyi időszakban ünneplőbe öltözik a lelkünk is, megbocsájtjuk egymásnak a sérelmeket, megfogadjuk, hogy türelmesebbek, elfogadóbbak leszünk.

Számomra ennek az emelkedett hangulatnak az egyik legfontosabb őrzője és felelőse a nappali közepén díszelgő karácsonyfa. Ezért halogatom egészen addig a lebontását, ameddig a szúrós tűlevelek már a legkisebb fuvallatra is potyogni kezdenek róla. De ha az év minden napján odafigyelünk arra, hogy családtagjainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, sőt az ismeretlenekkel is emberként bánjunk, a díszített fenyő nélkül is ünnep lehet az otthonainkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában