látógatóközpont

2019.12.08. 15:20

Vadászat és évmilliók üzenete az új látnivaló Ipolytarnócon

Hazánkban egyedülálló eszköz segítségével mutatták be nemrégiben az Ipolytarnóci Ősmaradványok látogatóközpontjában a mai vadászati értékeket és a 17 millió évvel ezelőtti élővilágot. A bemutató alapja egy olyan interaktív film volt, amelyben az egyes jeleneteket a résztvevők közvetlenül is befolyásolhatták.

Palchuber Kinga

Az ipolytarnóci különleges rendeltetésű vadászterület bejárása. Elöl a túra vezetője, Juhász Tamás hivatásos vadász Fotó: NMH

Fotó: Ladoczki Balázs

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Vadászat egykor és ma című programsorozata szombaton az ipolytarnóci látogatóközpontban vette kezdetét. Az érdeklődőket Juhász Tamás túravezető kalauzolta az 510 hektáros természetvédelmi célú különleges rendeltetésű vadászterületen, miközben számos szakmai érdekességet osztott meg a látottakról.

Ezután Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója elmondta: annak idején az Ipolytarnóci Ősmaradványok volt az első helyszín Magyarországon, ahol 4D-s filmet lehetett nézni, de itt mutatták be hazánk első életnagyságú holografikus vetítését is.

– Egy technológiai újdonságnak köszönhetően az érdeklődők megismerhetik az ipolytarnóci vadászterületet is, a mai és a 17 millió évvel ezelőtti élővilágot. Ez két cég – az Innotime Hungary Kft. és a Zengo Kft. – fejlesztésének köszönhető és egyedülálló!

Az élménybemutató alapja egy különleges természetfilm volt, ami az első kockák után interaktív játéktérré alakult: a 14 négyzetméteres interaktív falhoz érve a film állatai reagáltak a résztvevők érintésére. Az érdeklődők 360 fokban csodálhatták meg a területet.

Az ipolytarnóci különleges rendeltetésű vadászterület bejárása. Elöl a túra vezetője, Juhász Tamás hivatásos vadász Fotó: NMH

Kedves Csaba, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: olyan természetfilmet szerettek volna alkotni, amely bemutatja az ipolytarnóci terület természetvédelmi célú vadászatát és a 17 millió éves fosszíliák történetét, amelyet több platformra – a tér és idő kitágításával – álmodtak meg.

Már télen is várják a látogatókat

A világhírű őslénytani lelőhely a 17 millió évvel ezelőtti vulkáni kitörés által betemetett őslábnyomos terület, amelynek megismerése az 1830-as évektől napjainkig tart. Ipolytarnócon a miocén erdő létrehozásával, a növény- és állatvilág felelevenítésével a vendégek képet kaphatnak az emberek nélküli világról, állatok közötti zsákmányolási formáiról is. A filmnek és a kiállításnak köszönhetően az ősmaradványok területe nem zár be télen: tavaszig geológiai tanösvény túrajeggyel bárki kipróbálhatja az új bemutatófilmet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában